Dostupni linkovi

SNSD potvrdio dominaciju u RS, SDP iznenadio u Federaciji


Proslava izbornih rezultata u BiH, 3.10.2010
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Proslava izbornih rezultata, 3.10.2010 (Autor Zvjezdan Živković)

Izjave kandidata Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, Socijaldemokratske partije Željka Komšića i Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića nakon objave preliminarnih rezultata. Autor: Zvjezdan Živković

Marija Arnautović
, Milad Obradović, Žana Kovačević, Dženana Karabegović, Mirna Sadiković

Centralna izborna komisija BiH saopštila je u ponedjeljak poslijepodne preliminarne rezulate opštih izbora održanih 3. oktobra nakon prebrojanih 70 do 90 posto glasova za članove Predsjedništva BiH, državni i dva entitetska parlamenta i kantonalne skupštine.

Najviše glasova za članove državnog Predsjedništva osvojili su Bakir Izetbegović iz SAD za bošnjačkog, Nebojša Radmanović iz SNSD za srpskog i Željko Komšić iz SDP za hrvatskog.

„Za bošnjačkog člana, Bakir Izetbegović je dobio 34,82 posto glasova, Fahrudin Radončić dobio je 30,74 glasova, Haris Silajdžić je dobio 24,86 posto glasova. Za hrvstakog člana, Željko Komšić je dobio 60,98 posto glasova, Borjana Krišto je dobila 19,46 posto glasova, Martin Raguž je dobio 10,71 posto glasova. Za srpskog člana, Nebojša Radmanović je dobio 49,87 posto glasova, Mladen Ivanić je dobio 46,90 posto glasova,“ rekao je član CIK-a Mile Kudić.

Za Predstavnički dom Parlamenta BiH do sada je prebrojano između 70 do 80 posto glasova.

Rezultati pokazuju da su stranke koje će imati poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH biti, po snazi, SDP, SDA, SNSD, HDZ BiH, SDS, SBB Fahrudina Radončića, te Narodna stranka - Radom za boljitak.

Prebrojani glasovi za Narodnu skupštinu RS pokazuju da Dodikov SNSD ubjedljivo vodi u svih šest izbornih jedinica.

Drugi po broju osvojenih glasova je SDS, a zatim slijede PDP, Stranka ujedinjenih penzionera, te Demokratska partija Dragana Čavića. Šansu da uđu u NSRS imaju i DNS, SDA i Naša stranka.

Za Predstavnički dom Parlamenta Federacije za sada je najviše glasova osvojila SDP, zatim SDA, HDZ, HDZ 1990, SBB Fahrudina Radončića, te Narodna stranka - Radom za boljitak i Stranka za BiH.

Dosadašnji rezultati takođe pokazuju da Dodik ubjedljivo vodi u utrci za predsjednika RS.

„Milorad Dodik je dobio 52,33 posto, Tadić Ognjen, Kolacija Zajedno za Srpsku, dobio je 31,10 posto,“ rekao je član CIK-a Branko Petrić.

CIK saopštila je da je najveći broj nevažećih listića pri izboru srpskog člana Predsjedništva BiH čak 9,4 posto, gdje je kandidat SNSD-a Nebojša Radmanović odnio tijesnu pobjedu ispred Mladena Ivanića iz Partije demokratskog progresa. Kako je naglašeno, svi nevažeći listići će biti provjereni jer je praksa demokratskih zemlja da se procenat nevažećih listića kreće od 1 do 3 posto.

Izlaznost birača na opštim izborima u BiH u nedjelju bila je 56,8 posto od preko 3.1 milion registrovanih birača.

Potpredsjednik SNSD-a i predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić je rekao rano u ponedjeljak da postoji velika mogućnost da SNSD-u neće trebati koalicioni partneri u Narodnoj skupštini RS.

"Ovo je najbriljantnija pobjeda SNSD-a od osnivanja. Nije sramota reći da Dodik ima dvije trećine, a svi ostali kandidati za predsjednika RS jednu trećinu. Nije sramota reći da će Radmanović ponovo biti član Predsjedništva BiH iz RS", istakao je Špirić.

Četvrta federalna jedinica

U Stranci demokratske akcije se slavilo i kažu da je ovakav Izetbegovićev rezultat za njih bio očekivan.

Na pitanje kakvu politiku će voditi u Predsjedništvu BiH, Izetbegović je odgovorio onakvu kakvu je je ta stranka obećala i kakvu SDA vodi poslednjih 20 godina.

„Jednu realnu, jednu bosansku politiku, pružene ruke prema svakom dobronamjernom, a nadam se da su u Bosni i Hercegovini sazreli uslovi za jednu mudriju politiku. Za politiku koja će gradjanima ove zemlje i narodima ove zemlje pružiti više od onoga što je bilo do sada“
, objasnio je Izetbegović i dodao da je vrijeme da se u BIH, smire strasti.

Slavilo se i u SDP-u, tamo je predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija rekao da je SDP prema aktualnim podacima partija koja je na današnjim izborima dobila najveće povjerenje birača.

U SDP-u kažu i da je Komšićeva ubjedljiva pobjeda za člana Predsjedništva BiH prema dosadašnjim rezultatima, kako je rekao, dokaz je da je narod BiH izbrao svog predsjednika.

„Narod je isto tako kazao večeras, ono što je Željko priželjkivao da ima iza sebe najviše poslanika u Parlamentu BIH i da u federalnom parlamentu budemo stranka broj jedan“, rekao je Lagumdžija

I predsjednik HDZ BIH Dragan Čović objavio je večeras izbornu pobjedu svoje stranke, uprkos porazu u predsjedničkoj utrci.

„Veseli me da smo ispunili cilj koji smo postavili. Taj cilj je dva i po puta više glasova. Četvrta federalna jedinica sa sjedištem u Mostaru sada je realnost za BiH“
, rekao je Čović novinarima u Mostaru i dodao kako je cilj stranke postignut - uvjerljiva pobjeda u svim kantonima sa hrvatskom većinom.

Komentarišući gotovo sigurnu pobjedu Željka Komšića, kandidata SDP-a za hrvatskog člana Predsjedništva kazao je da je to zapravo dobro i da će ubrzati ustavne promjene.

„Činjenica je da će ovaj put Bošnjaci ponovo izabrati uvjerljivom većinom hrvatskog člana Predsjedništva. Tako da se pošalje jedna vrlo jasna poruka da smo imali još ovoliko glasača da se ne bi mogli suprotstaviti“
, kazao je Čović.

BiH na putu demokratizacije


Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić rekao je da je zadovoljan procentom izlaska građana na izbore što, prema njegovoj ocjeni, znači da je BiH na putu potpune demokratizacije.

Silajdžić je čestitao Bakiru Izetbegoviću na izbornim rezultatima i dodao da je vrlo bitno da se u BiH nastavi sa započetim investicionim projektima.

Iako prvi rezultati pokazuju da je Stranka za BiH dobila mnogo manje glasova nego na prethodnim izborima, Silajdžić je govorio i o ustavnim promjenama koje, kako kaže, moraju da uslijede nakon izbora.

Predsjednik Stranke za bolju budućnost Fahrudin Radončić u prvom obraćanju novinarima u izbornoj noći kazao je da je zadovoljan rezultatima i da je sretan što je njegova stranka bila pokretačka, inovativna snaga koja je cijelu energiju mnogih političkih projekata okrenula ka ekonomiji, razvoju i pozitivnoj priči.

„Što se našeg rezultata tiče moram iskazati apsolutno zadovoljstvo da smo i kao politička stranka i ja lično zabilježili rezultat koji spada u prvorazredna iznenađenja u svim zemljama svijeta kada su u pitanju nove političke stranke“, rekao je Radončić.

Rekao je da od CIK-a očekuje da zbog preko 60 hiljada nevažećih glasova za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH dobro razmotri cijelu situaciju.

"Nisu to glasovi koji su oduzeti meni, to su glasovi oduzeti od 62 hiljade ljudi koji su jutros izašli na izbore i dali svoj glas“, naveo je on.

Opšti izbori u BiH 3. oktobra


Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine

* Za izbore je bilo registrovano 3.126.599 glasača.

* Građani su mogli birati između 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidatskih listi i predsstavljaju 39 političke partije i 11 koalicija.

* Na nivou BiH, građani su birali tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.

* U Federaciji BiH, birano je 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.

* U Republici Srpskoj, biran je predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

* Stranica posvećana izborima OVDJE

* Stranica Centralne izborne komisije www.izbori.ba

XS
SM
MD
LG