Dostupni linkovi

Okončana drama u francuskom vrtiću


Članovi francuske Nacionalne policijske nakon intervencije snaga (GIPN) u Bezansonu, istočnoj Francuskoj, nakon oslobađanja dece kojia su bila u rukama otmičara - tinejdžera, 13. decembar 2010.
Članovi francuske Nacionalne policijske nakon intervencije snaga (GIPN) u Bezansonu, istočnoj Francuskoj, nakon oslobađanja dece kojia su bila u rukama otmičara - tinejdžera, 13. decembar 2010.
Priredila: Ena Stevanović

Policija je nakon višesatnih pregovora uspjela osloboditi dvadesetero djece i uhapsiti maloljetnog otmičara.

U vrtiću Charles Fourier u francuskom gradu Besancon, sedamnaestogodičnji mladić naoružan s dva mača je držao kao taoce dvadesetero djece. Francuska policija je uložila sve napore da ih oslobodi.

Policijski dužnosnici kažu da su specijalne jedinice uspjele ući u zgradu i telefonski pregovarati sa otmičarem.

Otmičar naouružan s dva mača je u devet sati ujutro oteo dvadesetero djece da bi nakon sat vremena većinu djece pustio van. Ali šestero djece i najmanje jedan odgajatelj je i dalje ostalo zatočeno.

Jean-Louis Fousseret, gradonačelnik Besancona je rekao francuskom Info radiju nakon oslobađanja prve grupe djece.

„Četrnaestero djece je pušteno van i u ovom trenutku pet do šest njih je još uvijek unutra“, rekao je on.
Otmičar naouružan s dva mača je u devet sati ujutro oteo dvadesetero djece da bi nakon sat vremena većinu djece pustio van. Ali šestero djece i najmanje jedan odgajatelj je i dalje ostalo zatočeno

Fousseret je dodao da su obitelji djece razumljivo bile jako zabrinute zbog situacije u kojoj su se djeca našla te da optimistično vjeruje u pozitivan ishod.

Oteta djeca uglavnom imaju četiri do pet godina. Njihov odgajatelj i asistent su također bili unutra. Jean-Marc Magda, pomoćnik gradonačelnika kaže da je porodicama zatočene djece ponuđena medicinska i psihološka pomoć.

Vrtić u kojem se sve odigralo se nalazi u Planoisu, naselju u Besanconu u kojem živi veliki broj imigranata.

Ostale učionice su bile evakuirane i djeca su prebačena u zgradu obližnje osnovne škole.

Alain Lietta, direktor navedene osnovne škole je za Associated Press izjavio da je djeci rečeno šta se događa i da je školska administracija razmatrala da li da ih pusti da idu na ručak ili ne.

„Situacija je traumatična. Mi se nalazimo preko puta vrtića u kojem se sve odvija“, rekao je Lietta.

Otmičar je od početka akcije bio u kontaktu sa pregovaračima i njegov motiv za ovakav čin je još uvijek nepoznat. Policajci kažu da otmičar pati od depresije te da ima suicidalne ideje.
XS
SM
MD
LG