Dostupni linkovi

Novi sukobi policije i demonstranata


Srednjoškolci tokom sukoba demonstranata i policije na ulicama Pariza, 19. oktobar 2010.
Srednjoškolci tokom sukoba demonstranata i policije na ulicama Pariza, 19. oktobar 2010.
Francuska je i u utorak paralizovana generalnim štrajkom više sindikata koji već šest dana protestuju zbog najavljene vladine reforme penzionog sistema, a zaposleni u više sektora pridružili su se demonstracijama, dan uoči glasanja u Gornjem domu francuskog parlamenta o novom zakonu koji, između ostalog, predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine.

Istovremeno, predsednik Sarkozi ističe da neće biti odustajanja od pomenutih reformi.

Francuski sidnikat CGT pozvao je zaposlene da se u sredu, kada bude glasanje u Senatu, okupe na aerodromima u čitavoj zemlji i blokiraju saobraćaj.

Uprava za civilnu avijaciju predvidela je u utorak otkazivanje najmanje 50 odsto letova na pariskom aerodromu "Orli", a na ostalim aerodromima za 30 odsto.

Železničari i prevoznici blokrali su skladišta nafte, tako da su benzinske pumpe širom Francuske i danas bez goriva. Već nekoliko dana u Francuskoj ne radi 12 rafinerija, a na više od 2 500 benzinskih stanica od ukupnih 12 500 od sinoć nema goriva.
Mladi u sukobu sa policijom tokom demonstracija zbog reformi penzionog sistema, Lion, 19. oktobar 2010.

Francuska vlada saopštila je prošlog vikenda da neće dozvoliti da bude nestašice goriva, iako je svih 12 rafinerija u zemlji u štrajku, dok je Međunarodna agencija za energiju saopštila da je Francuska počela da koristi gorivo iz obaveznih rezervi. Radnici rafinerije u Granpiju, istočno od Pariza, palili su u ponedeljak gume, jer im je naređeno da rade, što su oni odbili.

Štrajkači žele da spreče ulazak radnika koji po naređenju vlade i u pratnji policije treba da preuzmu posao.

Šarl Fula (Charles Foulard), predstavnik Francuske Unije rada.

"Radnici kojima je naređeno da preuzmu posao, takođe žele da štrajkuju, ali su prihvatili vladin nalog. Oni neće moći da uđu jer su građani postavili barijere, braneći svoje pravo na štrajk u ovoj zemlji”, kaže Fula.

U nekoliko francuskih gradova u ponedeljak je došlo do sukoba štrajkača i policije, a u Parizu je policija upotrebila suzavac protiv maskiranih demonstranata koji su oštetili nekoliko autobuskih stanica i palili automobile.

Pariski srednjoškolci takođe su u ponedeljak palili gume i postavljali blokade pred školama u centru i u predgrađu francuske prestonice.

Štrajkači su protiv podizanja starosne granice za odlazak u penziju sa sadašnjih 60 na 62 godine, kao i da isplata pune penzije počne tek sa 67 godina.
Istovremeno, francuski predsednik Nikolas Sarkozi (Nicolas Sarkozy) je na današnjoj zajedničkoj konferenciji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ruskim predsednikom Dmitrijom Medvedevom, nakon njihovog samita u Dovilu, izjavio je da će vlada nastaviti reforme.

"Ove reforme su predugo odlagane i to više nije moguće. Zašto? Jer prinadležnosti današnjih i sutrašnjih penzionera treba da se isplate. Ima 15 miliona penzionera u Francuskoj, od toga se primanja 1.5 miliona penzionera isplaćuju kroz bankarske zajmove. Takva situacija ne može da traje unedogled", zaključio je Sarkozi.
XS
SM
MD
LG