Dostupni linkovi

Počeo Svetski ekonomski forum u Davosu


Učesnici prvog panela pod nazivom "Šta je nova ekonomska realnost" na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, 26. januar 2011.
Učesnici prvog panela pod nazivom "Šta je nova ekonomska realnost" na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, 26. januar 2011.
U švajcarskom zimskom centru Davosu počeo je Svetski ekonomski forum, koji će narednih pet dana okupiti oko 2.500 svetskih političkih i poslovnih lidera.

Ove godine raspravlja se o razlozima sporog oporavka globalne ekonomije posle krize, rastućeg uticaja Kine, Indije, Brazila i Rusije i nervoze oko evropske dužničke krize.

Ohrabreni optimizmom usled prvih znakova oporavka globalne privrede, učesnici ovogodišnjeg foruma u Davosu, čiji je naziv "Zajedničke vrednosti u novoj realnosti," pokušavaju da usaglase ekonomske norme Istoka i Zapada i nađu balans između ekonomije i društva.

Analitičari procenjuju da će skup ove godine biti obeležen ekonomskim problemima, zabrinutošću oko rastućeg uticaja Kine u sektoru politike i biznisa i nervoze oko evropske dužničke krize, preneo je AP.

Među svetskim liderima čije se prisustvo očekuje na Forumu su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi, premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, meksički predsednik Felipe Kalderon.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev otvorio je u sredu uveče Svetski ekonomski foum u Davosu i rekao da je bombaški napad na glavni aerodrom u Moskvi bio pokušaj da se spreči njegovo obraćanje svetskim poslovnim i političkim liderima.

Dužnička kriza

Medvedev je u uvodnom govoru rekao da je odlučio da doputuje u Davos kako bi pokazao lični i ruski prkos teroristima koji su ubili 35 ljudi.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, Gorki, 26. januar 2011.
Govoru ruskog predsjednika prethodila je minuta ćutanja za žrtve napada na aerodromu Domodedovo.

U svom obraćanju rekao je da se u Rusiji dešavaju velike promene koje će pobošljati klimu za investitore i unaprediti kvalitet života građana.

"Ovo je prvi postkrizni sastanak. Izbegli smo najgore posledice krize, ali nismo još počeli da zaista gradimo našu budućnost. Davos je pravo mesto da sagledamo novu realnost i vidimo kako bismo mogli da gradimo budućnost", izjavio je osnivač i izvršni predsednik Foruma Klaus Švab.

"Živimo u sasvim novoj realnosti. Hoćemo da znamo šta znači ta nova realnost. Do kakvih promena je dovela svetska ekonomska kriza. Naša pretpostavka je da kriza ima strukturalne uzroke. Mnogo toga se promenilo. Ne smemo se vraćati na stare recepte", rekao je Švab.

Iako je dužnička kriza u Evropi uzdrmala svetska finansijska tržišta i izazvala spekulacije o mogućem raspadu evrozone, Švab je izjavio da je "apsolutno siguran da evro neće propasti" jer smatra "da je jaka evropska solidarnost i dalje prisutna".

Svetski ekonomski forum najavio je da osniva mrežu za pomoć kompanijama, vladama i međunarodnim organizacijama da bi se bolje nosile sa složenim rizicima koji prete svetu, od bezbednosti u prehrambenom sektoru do finansijskog kraha.

Najavljeno je da će operativni direktor američke filijale Svetskog ekonomskog foruma Kevin Stajnberg zvanično objaviti osnivanje mreže za pomoć na otvaranju Foruma, preneo je Rojters.

Soroš upozorava na mogući raspad EU

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu Džordž Soroš (George Soros) upozorio je danas da bi Evropska unija mogla da se raspadne zbog "podele Evrope" na bogate i siromassne, dodatno zaoštrene reformom zajedničke valute, evra.

Džordž Soros, osnivač i predsednik Instituta za otvoreno društvo i milijarder, 19. avgust 2010.
Soroš je u izjavi novinarima na marginama Svetskog ekonomskog foruma
u Davosu rekao da je reforma evra koji koristi 17 zemalja članica EU,
u toku, a počela je posle zabrinutosti zbog dužničke krize u Grčkoj i Irskoj.

Jedan od nedostataka evra koji ima zajedničku centralnu banku, ali ne i zajednički budžet, po Soroševim rečima, rešen je stvaranjem trajne Evropske institucije za finansijsku stabilnost, stvorene za spasavanje zemalja pritisnutih dugovima.

Soroš je međutim rekao da reforme ne rešavaju pravu nevolju evra - da je zajedniccka valuta razdvojila bogatije članice EU od siromašnijih.

"Evropa bi mogla da se raspadne zbog ove podele i zato je potrebno rešenje", rekao je Soroš.
XS
SM
MD
LG