Dostupni linkovi

Novi poziv na pregovore


Izraeleski premijer Benyamin Netanyahu i palestinski predsjednik Muhammad Abbas na sastanku u Vašingtonu, 02. septembar 2010.
Izraelski premijer Benyamin Netanyahu pozvao je palestinskog predsjednika Muhammada Abbasa da nastave razgovore kako bi ostvarili “povijesni dogovor” usprkos činjenici što je u ponoć istekao desetomjesečni moratorij na izgradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Abbas je odgovorio da su razgovori “gubitak vremena” ukoliko se moratorij ne produži.

Da li će okončanje moratorija na izgradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali koju Palestinci smatraju dijelom svoje buduće države, a Izraelci dijelom svoje države, označiti krah mirovnih pregovora?
Razgovori su “gubitak vremena” ukoliko se moratorij ne produži kaže Abbas

Netanyahu diplomatski, saopćenjem, poziva na nastavak pregovora. Židovski naseljenici pozdravili su kraj moratorija, usprkos pozivu premijera da se suzdrže od slavlja.

Abbas je još u subotu na sjednici Glavne skupštine UN kazao da se nada da će u toku godinu dana dogovor biti postignut, ali je dodao da direktni razgovori mogu biti nastavljani samo pod uvjetom produženja moratorija. “ Izrael mora birati izmedju mira i nastavka gradnje", naglasio je Abbas.

Palestinski predsjednik, diplomatski, ipak ne stavlja točku na pregovore. Traži time out. Konačnu će odluku, rekao je, donjeti nakon konzultacija s liderima arapskih zemalja 4. oktobra u Kairu. Abbas je u nezavidnoj sitauciji, jer militantni Hamas koji ima vlast u Gazi ga optužuje za izdaju nacionalnih interesa. Glasnogovornik ove organizacije Sami Abu Zuhri ističe da “ treba nastaviti otpor” i da se Fatah treba povuči s pregovora .

U međuvremenu je američka država tajnica Hillary Clinton razgovarala sa Netanyahuom i Tonyem Blairom, predstavnikom “Mirovnog kvarteta”.
Washington nastoji održati živim izravne pregovore dviju stranu koji su odmrznuti 2. septembra u Washingtonu nakon skoro dvadesetomjesečnog prekida.

Ono što službena politika nastoji držati u diplomatskim okvirima, za židovske naseljenike na Zapadnoj obali je pitanje opstanka. Očekuju nastavak radova na skoro 2000 kuća.

Ipak, usprkos svim očekivanjima, buldožeri nisu nastavili rad punim tempom. U Izraelu je praznik, tako da na gradilišta nisu došli ni palestinski radnici uposleni na gradnji naselja.

Više od 430 tisuća Židova živi u više od 100 naselja izgradjenih na Zapadnoj obali i u Istočnon Jeruzalemu, na teritoriju koji je Izrael okupirao tokom bliskoistočnog rata 1967.

Na istom teritoriju živi oko 2, 5 milijuna Palestinaca koji smatraju da je to teritorij njihove buduće države.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Klinton: Izrael i Palestina ponovo na dohvat mira
Klintonova se nada direktnim pregovorima
Washington: Izraelsko-palestinski razgovori
XS
SM
MD
LG