Dostupni linkovi

Klinton: Izrael i Palestina ponovo nadohvat mira


Hilari Klinton, Benjamin Netanjahu i Mahmud Abas prilikom druge runde izraelsko-palestinskih direktnih pregovora, Jerusalem, 15 septembar 2010
Hilari Klinton, Benjamin Netanjahu i Mahmud Abas prilikom druge runde izraelsko-palestinskih direktnih pregovora, Jerusalem, 15 septembar 2010
Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je u Jordanu da izraelski premije Benjamin Netanjahu i palestinski predsednik Mahmud Abas "mogu da donesu odlučujuće važne odluke za rešavanje svih problema u narednih godinu dana".

"Ozbiljni su u tim naporima. Počeli su da se bave teškim, ali neophodnim pitanjima", rekla je Klintonova posle sastanka sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u Amanu.

Na konfernciji za novinare sa šefom jordanske diplomatije Naserom Dzudehom, ona je navela da se došlo "ponovo nadohvat mira", uz angažovanje izraelskog premijera i palestinskog predsednika koji prihvataju da je cilj rešenje uz stvaranje dve države.

"Uverena sam da je ovog puta pravi trenutak i da su lideri ti koji mogu da postignu rezultate kojima svi težimo - dve države, dva naroda koji žive u miru i bezbednosti", poručila je Hilari Klinton.

Američka državna sekretarka se založila za produženje moratorijuma na izraelsku kolonizaciju Zapadne obale, koji ističe 26. septembra i čije bi ukidanje moglo da znači kraj dijaloga.

"To bi bilo izuzetno korisno i ne mislim da bi ograničeno produženje naškodilo nastavku procesa", rekla je ona za izraelske medije.

Hilari Klinton je boravila u kratkoj poseti Jordanu nakon dvodnevnih direktnih pregovora.

Prva runda direktnih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora održana je 2. septembra u Vašingtonu posle prekida od skoro dve godine zbog izraelske ofanzive na pojas Gaze krajem 2008. godine.

Nastavljena je u Šarm el Šeiku i Jerusalimu, a Netanjahu i Abas su se dogovorili da se sastaju svakih 15 dana.
XS
SM
MD
LG