Dostupni linkovi

Američka agencija: Bezos i Branson još nisu astronauti


Milijarder Jeff Bezos (drugi slijeva) pozira sa članovima posade nakon uspješno obavljenog leta u svemiru, Teksas (20. juli 2021.)
Milijarder Jeff Bezos (drugi slijeva) pozira sa članovima posade nakon uspješno obavljenog leta u svemiru, Teksas (20. juli 2021.)

U potezu koji može narušiti snove bogatim osobama, potencijalnim istraživačima svemira, Sjedinjene Države su pooštrile definiciju riječi "astronaut".

Nova pravila Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) navode da budući astronauti moraju biti dio letačke posade i doprinositi sigurnosti svemirskog leta.

To znači da Jeff Bezos i Richard Branson još nisu, prema definiciji američke vlade, istinski astronauti, navodi BBC.

To su prve izmjene otkako je FAA počeo program Wings (Krila) 2004. godine.

Ažuriranje izmjena programa Commercial Astronaut Wings bilo je najavljeno još 20. jula, istog dana kada je osnivač i donedavni direktor Amazona Bezos avionom Blue Origin uspješno obavio let u svemiru.

Da bi se kvalifikovali za komercijalne astronaute, posjetioci svemira moraju preći 80 kilometara iznad Zemljine površine, što su postigli i Bezos i Branson.

Ali ako se uzme u obzir visina leta, agencija FAA kaže da su potencijalni astronauti takođe morali "demonstrirati aktivnosti tokom leta koje su bile ključne za javnu sigurnost ili su doprinijele ljudskoj sigurnosti tokom leta u svemiru".

Šta se tačno definiše pod ovim stavkama, utvrđuju službenici FAA-e.

U izjavi, agencija FAA je istakla da su ove izmjene dovele u red program Wings i uskladile njegovu ulogu u zaštiti javne sigurnosti tokom komercijalnih letova u svemir.

Britanski milijarder Richard Branson je 11. jula u avionu Unity svoje kompanije Virgin Galactica doletio do ivice svemira. To je bio testni let, prije nego što počne sa komercijalnim letovima iduće godine.

Bezos i ostala tri člana posade, koja su letjela svemirskom avionom kompanije Blue Origin, možda će teže doći do titule astronauta. Izvršni direktor Blue Origina Bob Smith je pred lansiranje rekao da "članovi posade zaista nemaju šta raditi" u autonomnoj letjelici.

Oni koji žele komercijalne letjelice moraju biti nominovani za iste. Portparol agencije FAA rekao je za CNN da se nijedna prijava trenutno ne razmatra.

Postoje još dva načina da u Sjedinjenim Državama dođete do titule astronauta - vojskom ili NASA-om.

Letjelice Bezosa i Bransona bile su izrađene po narudžbi njihovih kompanija.

Tračak nade ipak ostaje za Bezosa, Bransona i ostale buduće zvijezde koje se nadaju da će se jednog dana vinuti u svemir.

U novim izmjenama agencija FAA navodi da se počasne titule mogu dodijeliti na osnovu zasluga - na osnovu diskrecione odluke pridruženog administratora Federalne uprave za vazduhoplovstvo.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG