Dostupni linkovi

Jeff Bezos uspješno obavio let u svemir


Milijarder Jeff Bezos lansiran je s tri člana posade u raketi New Shepard u svemir, Teksas, 20. 7. 2021.
Milijarder Jeff Bezos lansiran je s tri člana posade u raketi New Shepard u svemir, Teksas, 20. 7. 2021.

Najbogatiji čovjek na svijetu, osnivač Amazona, Jeff Bezos letio je u svemir utorak 20. jula. Nakon 15 uspješnih testnih letova bez ljudi, ovo je prvi svemirski let njegove kompanije Blue Origin u kojem je bila prisutna i posada.

Let se dešava na 52. godišnjicu slijetanja Apolla 11 na Mjesec sa Neil Armstrongom i Buzz Aldrinom 1969. godine.

Let također dolazi devet dana nakon što je britanski milijarder Richard Branson u svemirskom avionu Unity svoje kompanije Virgin Galactica posjetio svemir.

Bezos je poletio nešto poslije 15 sati popodne po srednjoevropskom vremenu.

11 minuta leta

Historijski let najbogatije osobe na svijetu trajao je 11 minuta.

Lansiran je iz pustinje u zapadnom Teksasu, a putnici su doživjeli četiri minute beztežinskog stanja i mogli su se odvojiti sa svojih mjesta da bi lebdjeli okolo i uživali u pogledu na planetu ispod njih. Njihova kapsula zatim se padobranom spustila u pustinju u zapadnom Teksasu.

Kapsula u kojoj je bila posada dostigla je visinu od oko 106 kilometara. Inače, visina od 100 kilometara obično se naziva Karmanovom linijom, iako SAD priznaje i liniju od 80 kilometara kao rub svemira i zbog toga vlada i one koji pređu tu granicu prepoznaje kao astronaute.

Letjeli su u kapsuli s najvećim prozorima koje je neka letjelica imala u svemiru kako bi im bio osiguran odličan pogled na Zemlju.

Kapsula u kojoj se nalaze Mark i Jeff Bezos, Wally Funk i Oliver Daemen, Teksas, 20. 7. 2021.
Kapsula u kojoj se nalaze Mark i Jeff Bezos, Wally Funk i Oliver Daemen, Teksas, 20. 7. 2021.

Sam put predstavlja važnu prekretnicu u uspostavljanju industrije svemirskog turizma. Prema prošlogodišnjoj procjeni UBS-a, svemirski turizam mogao bi do 2030. godine ostvariti blizu četiri milijarde dolara godišnjeg prihoda.

Odmah po slijetanju Bezosa, Blue Origin je pozvao sve koji žele letjeti u svemir da im se jave, budući da su najavili još dva komercijalna leta do kraja godine.

Ko je bio u raketi?

Prvi let Blue Origina je izveden raketom naziva “New Shepard” (Novi pastir) koja je dobila ime po Alanu Shepardu, prvom Amerikancu u svemiru.

Sa Bezosom u svemir je putovao njegov mlađi brat Mark Bezos, Wally Funk 82-godišnja pionirka svemirske utrke i Oliver Daemen 18-godišnjak koji je prvi komercijalni putnik.

Daemen se ustvari u posljednjem trenutku pridružio ovoj skupini kako bi popunio mjesto namjenjeno pobjedniku dobrotvorne aukcije vrijedne 28 miliona dolara. Osoba koja je pobijedila na aukciji imala je problema sa rasporedom, tako da će u svemir ići kasnijim letom. Umjesto te osobe, putovao je 18-godišnji student čiji je otac također učestvovao u aukciji, ali odustao nakon što je cijena porasla.

Sa 82 godine, Wally Funk je najstarija osoba u svemiru.

Ona je bila među 13 ženskih pilota, takozvanih Merkur 13 koje su ranih 60-ih polagale iste testove kao Merkur 7 astronauti NASA-e, ali im je letenje bilo zabranjeno zbog spola.

“Napokon se dešava. Dugo sam čekala i dugo sam sanjala da idem gore,” rekla je Funk.

Jeff Bezos koji ima 57 godina odstupio je ranije ovog mjeseca sa mjesta izvršnog direktora Amazona, kompanije koju je osnovao. Pored Amazona i Blue Origina, vlasnik je i The Washington Posta, a 2000. godine stvorio Blue Origin. Raketnu kompaniju finansira tako što godišnje proda dionice Amazona u vrijednosti od milijardu dolara.

Rekao je da je uzbuđen i znatiželjan, ali da nije veoma nervozan pred let.

“Ljudi stalno pitaju da li sam nervozan. Nisam baš nervozan, uzbuđen sam. Znatiželjan sam. Želim znati šta ćemo naučiti,” rekao je Bezos u programu “CBS This Morning.”

Svemirska utrka milijardera

Lansiranje “New Shepard” rakete posljednji je u nizu poteza u okviru takozvane “svemirske utrke milijardera”. Bezos leti samo devet dana nakon Bransona koji je insistirao da mu nije bilo važno da pobijedi Bezosa. I Bezos je sličnog mišljenja.

“Jedna osoba je bila prva osoba u svemiru. Zvao se Jurij Gagarin. I to se dogodilo davno,” rekao je Bezos nastojeći umanjiti bilo kakvo rivalstvo sa Bransonom.

“Mislim da ću ja biti broj 570 ili nešto tako. Tu ćemo biti na listi. Tako da ovo nije takmičenje. Ovdje se radi o izgradnji puta u svemir kako bi buduće generacije mogle raditi nevjerovatne stvari u svemiru,” rekao je Bezos.

Pored Bransona i Bezosa i Elon Musk sa svojim SpaceX-om ima "svemirske ambicije". Njegova kompanija već sarađuje sa NASA-om gdje prevoze astronaute do Međunarodne svemirske stanice.

SpaceX također razvija raketu dizajniranu za putovanja na Mjesec i Mars, te gradi mrežu satelita Starlink za pružanje internet usluga širom svijeta.

Virgin Galactic, kompanija koju je osnovao Branson, planira pokrenuti komercijalni servis sljedeće godine, a putnicima će naplaćivati stotine hiljada dolara za takve letove.

XS
SM
MD
LG