Dostupni linkovi

Švedska neće Rusiji dopustiti da učestvuje u istrazi o curenju plinovoda


Curenje plina u Sjevernom toku, 276 septembar 2022.

Švedska neće dopustiti Moskvi da sudjeluje u istrazi koja je u toku o uzrocima višestrukih curenja u podvodnim plinovodima za transport ruskog prirodnog plina u Evropu.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je 10. oktobra da, iako Rusiji neće biti dopušteno pridružiti se istrazi, Stockholm će pozvati zajedničku istragu Evropske unije i Moskva može slobodno provoditi vlastite inspekcije plinovoda Sjeverni tok 1 i 2.

"U Švedskoj su preliminarne istrage povjerljive, a to naravno vrijedi i za ovaj slučaj", rekla je Andersson novinarima.

Rusiji će biti dopušteno pristupiti mjestu curenja otkrivenog krajem septembra jer su se desili u međunarodnim vodama, iako u švedskoj isključivoj ekonomskoj zoni, rekla je.

Zbog četiri curenja na tri od četiri linije koje čine plinovode u vlasništvu Rusije tone plina metana pod pritiskom iscurila su u Baltičko more i izazvala zabrinutost u Evropi usred tekuće energetske krize.

Zapadni dužnosnici rekli su da je curenje u plinovodima koji povezuju Rusiju s Njemačkom uzrokovano sabotažom. To je dovelo do sumnje da Moskva stoji iza incidenata, slično optužbama da Rusija uskraćuje snadbjevanje energijom kao odmazdu za zapadne sankcije zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Rusija je 7. oktobra rekla da će razmotriti vlastitu istragu o curenju plinovoda uz obalu Danske nakon što je ova zemlja odbila dopustiti Moskvi da sudjeluje u istrazi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Države i njihove saveznike za izvođenje napada na dva plinovoda.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je 6. oktobra da Zapad namjerno stvara prepreke istrazi te da je "nezamislivo" da Moskva i ruski plinski div Gazprom ne mogu sudjelovati.

Postoji zabrinutost da bi slana voda mogla trajno oštetiti cjevovode. Ruski operater Sjevernog toka 2 je 10. oktobra iz sigurnosnih razloga dekompresirao taj plinovod.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG