Dostupni linkovi

Njemačka otvara istragu o eksplozijama na Sjevernom toku


Curenje plina u Sjevernom toku 2, 27. septembra 2022.
Curenje plina u Sjevernom toku 2, 27. septembra 2022.

Tužioci u Njemačkoj su otvorili istragu o navodnoj sabotaži dva plinovoda izgrađenja za dovođenje ruskog plina u Njemačku ispod Baltičkog mora.

Podvodne eksplozije krajem prošlog mjeseca probile su plinovod Sjeverni tok 1, koji je sve dok Rusija nije krajem avgusta prekinula snadbjevanje, bio glavna ruta opskrbe za Njemačku.

Također su oštetili plinovod Sjeverni tok 2, koji nikada nije počeo s radom jer je Njemačka obustavila proces certifikacije malo prije nego što je u februaru Rusija napala Ukrajinu.

Njemački savezni tužitelji, koji istražuju slučajeve nacionalne sigurnosti, rekli su da su otvorili istragu protiv nepoznatih osoba zbog sumnje da su namjerno izazvali eksploziju i protuustavnu sabotažu.

Također su rekli da postoji dovoljno dokaza da su plinovodi oštećeni sa najmanje dvije namjerne detonacije, a cilj njihove istrage je pomoći u otkrivanju počinitelja kao i mogućeg motiva.

Njemačka istraga nadovezuje se na istragu u Švedskoj. Tamošnji tužitelj rekao je prošle sedmice da su dokazi zaplijenjeni na licu mjesta.

Vlade Danske i Švedske ranije su izjavile kako sumnjaju da je nekoliko stotina kilograma eksploziva uključeno u izvođenje namjerne sabotaže. Curenje iz Sjevernog toka 1 i 2 ispustilo je ogromne količine metana u zrak.

Njemački savezni tužitelji rekli su da je razlog zašto su se i oni uključili jeste jer bi napad na zalihe energije mogao utjecati na vanjsku i unutrašnju sigurnost Njemačke. U nedjelju su vlasti rekle da su dva njemačka broda krenula prema području gdje je došlo do curenja kako bi ispitali što se dogodilo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad za napad na plinovode, što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici oštro demantovali.

Izvor: Associated Press

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG