Dostupni linkovi

U Švedskoj 26 uhapšenih nakon sukoba ekstremnih desničara i policije


Demonstranti napadaju policiju kamenicama u gradu Orebreo u Švedskoj ,15. april 2022.
Demonstranti napadaju policiju kamenicama u gradu Orebreo u Švedskoj ,15. april 2022.

Policija u Švedskoj je uhapsila 26 osoba posle sukoba sa demonstrantima zbog najavljenog mitinga ekstremno desničarske grupe u centralnom delu države, saopšteno je 18. aprila.

Noć je bila mirna nakon nereda u Norćepingu, u okrugu Navestadu sa brojnim muslimanskim stanovništvom, saopštila je policija i dodala da je privela osam osoba osumnjičenih za nerede.

U obližnjem gradu Linćepingu, gde su takođe izbili nemiri, privedeno je 18 osoba.

U oba grada u nedelju je bilo sukoba, drugi put u poslednja četiri dana.

Tri osobe povređene su u neredima u Norćepingu, gde su demonstranti na policiju bacali kamenice i palili automobile.

Demonstracije su organizovane zbog planova ekstremno desničarske grupe Stram kurs, koja je najavila okupljanja i pretila da će zapaliti Kuran.

Stram kurs je naknadno odustao od skupa.

Rasmus Paludan, danski advokat koji ima i švedsko državljanstvo, osnovao je Stram kurs 2017. godine. Na sajtu pokreta čiji je program antiimigracioni i antiislamski, piše da je "Stram kurs najpatriotskija politička partija u Danskoj".

Nakon niza incidenata, iračko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u 17. aprila pozvalo švedskog otpravnika poslova u Bagdadu na razgovor, piše AFP. Upozoreno je da bi afera mogla imati "ozbiljne posledice" na "odnose između Švedske i muslimana uopšteno, kako muslimanskih i arapskih zemalja, tako i muslimanskih zajednica u Evropi".

Paludan planira da održi skupove u još dva grada u Švedskoj, ali demonstracije nisu dobile zeleno svetlo policije, javio je AFP.

XS
SM
MD
LG