Dostupni linkovi

U Švedskoj neredi uoči demonstracija desničarskih ekstremista


Kontraprosvjednici su zapalili policijski autobus uoči demonstracija koje su desničari parku Sveaparken u Orebru, Švedska, 15. april 2022.
Kontraprosvjednici su zapalili policijski autobus uoči demonstracija koje su desničari parku Sveaparken u Orebru, Švedska, 15. april 2022.

Nasilni neredi izbili su u petak, 15. aprila, u centralnom švedskom gradu Orebrou dok su kontraprosvjednici napali policiju uoči planiranih demonstracija desničarskih ekstremista.

Policija je na svojoj web-stranici objavila da su četiri policijska automobila zapaljena i da su najmanje četiri policajca i jedno privatno lice povrijeđeni dok su demonstranti bacali kamenje, a velike grupe napale policijske kordone i rušile ograde za nerede.

Demonstracije, koje su dobile policijsku dozvolu, organizirao je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke stranke Tvrda linija.

Policija je raspustila demonstracije kako bi smirila situaciju, a kasnije uvečer je saopćila da je većina kontrademonstranta napustila to područje.

Brojni kontraprotesti protiv planiranih demonstracija Paludana, od kojih su neke otkazane, u švedskim gradovima postale su nasilne ove sedmice.

Švedska novinska agencija TT objavila je da je nasilje izbilo u stokholmskom predgrađu Rinkeby nakon što je Paludan ranije u petak tamo zapalio primjerak Kur'ana.

Policija je saopćila da su neki od policajaca koji su odvedeni u bolnicu, između ostalog, sumnjali na prelom ruke.

XS
SM
MD
LG