Dostupni linkovi

Bilstrom: Švedska, Finska i Turska 'napreduju' po očitanju članstva u NATO-u


Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom
Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom

Švedska i Finska postigle su dobar napredak ka sporazumu sa Turskom o prijemu nordijskih zemalja u NATO, rekao je švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom.

"Juče (29. novembra) smo imali veoma dobru bilateralnu saradnju između Švedske, Finske i Turske i osetio sam posle ovog sastanka da postoji napredak. Idemo napred", rekao je Bilstrom novinarima po dolasku na drugi dan sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu 30. novembra.

Švedska i Finska su napustile svoju dugogodišnju politiku vojnog nesvrstavanja i podnele zahtev za članstvo u vojnom savezu nakon što su ruske snage pokrenule invaziju na Ukrajinu u februaru, plašeći se da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao da ih napadne.

Svih trideset zemalja članica NATO-a moraju zvanično ratifikovati pristupni protokol za Finsku i Švedsku da bi se pridružile alijansi. To tek treba da urade samo parlamenti Turske i Mađarske.

Turska, koja je pristupila NATO-u 1952. godine, odugovlačila je sa odobravanjem njihovih nastojanja, optužujući Švedsku — i u manjoj meri Finsku — da ignorišu bezbednosne brige Ankare.

Erdoanova vlada vrši pritisak na dve zemlje da se obračunaju sa pojedincima koje smatra teroristima, uključujući pristalice zabranjene Radničke partije Kurdistana i ljude za koje se sumnja da su organizovali neuspeli državni udar u Turskoj 2016.

Turska je takođe pozvala na ukidanje embarga na oružje koji je uveden nakon njenog upada u severnu Siriju 2019. godine.

XS
SM
MD
LG