Dostupni linkovi

Svedoci na Kosovu nedovoljno zaštićeni


Ilustracija
Ilustracija
Dok zvaničnici misije za vladavinu prava na Kosovu kažu da je potreban veliki napredak kako bi se razvila oblast zaštite svedoka, iz organizacije za zaštitu ljudskih prava napominju da je ta odgovornost, od posleratnog perioda, isključivo pripadala međunarodnim organizacijama na Kosovu. Zaštita svedoka dovedena je u pitanje s obzirom da je EULEX policija tokom vikenda ponovo uhapsila pripadnike Dreničke grupe, zbog opasnosti od uticaja na svedoke.

Zvaničnici EULEX-a su ocenili da zaštita svedoka i njihovih porodica tokom osetljivog sudskog procesa na Kosovu nije zadovoljavajuća.

Portparolka EULEX-a, Françoise Lambert, ne želeći da se nadovezuje na specifične slučajeve, kaže da su programi njihove zaštite daleko od funkcionalnih.

„Bilo je mnogo slučajeva u kojima su svedoci bili ubijeni ili pod pretnjom, ili su njihove porodice bile uplašene, i ne samo na Kosovu ili na Balkanu. To se dešava i u drugim evropskim zemljama. Situacija na Kosovu nije zadovoljavajuća. Vlasti su poduzele korake kako bi se pružila veća zaštita svedocima. Ali, za to je potrebno vreme. Svi znamo da se veliki napredak treba postići kako bi se ta oblast razvila što pre moguće“, kazala je Lambert.

Dok je Kosovo u procesu razvoja programa za zaštitu svedoka, EULEX ima svoj sopstveni program koji je funkcionalan unutar i van Kosova.

„Programi zaštite svedoka su složeni. Postoje različiti nivoi zaštite koji se pružaju u različitim trenucima za različite ljude. Ne postoji samo jedan jednostavni standard. Oni nastaju na osnovu potrebe i nivoa rizika. Njihove želje su uvek apsolutni prioritet“, kazala je ona.

Inače, policija EULEX-a u petak uveče ponovo je uhapsila pripadnike Dreničke grupe, kojima je 25. maja Apelacioni sud u Prištini odredio kućni pritvor od 30 dana pod sumnjom da su počinili zločine tokom rata na Kosovu. EULEX je kao glavni razlog za određivanje pritvora naveo opasnost od ometanja krivičnog postupka, uticajem na svedoke.

Sedmoro optuženih za zločine tokom rata na Kosovu su predsednik Opštine Skenderaj, Sami Lushtaku, kosovski ambasador u Albaniji, Sylejman Selimi, te Sahit Jashari, Jahir Demaku, Zeqir Demaku, Hysni Thaçi i Avni Zabeli.

Dok EULEX ne komentariše slučajeve koji su u toku, iz ove misije navode da se programi o zaštiti svedoka neprestano testiraju.

„EULEX je razvio ovaj program kako bi pomogao Kosovu u nekim od najtežih sudskih postupaka“, kazala je Labert.

U kosovskom Savetu za zaštitu ljudskih prava i sloboda međutim kažu da su za slabu zaštitu svedoka odgovorne međunarodne institucije.

Predsednik saveta Behxhet Shala navodi da su na Kosovu od rata stranci bili odgovorni za zaštitu svedoka, ali da nisu uradili dovoljno po tom pitanju.

„Odgovornost prvo spada na međunarodne institucije koje su bile odgovorne za zaštitu svedoka. Institucije Kosova su tek pre dve godine preuzele jedan deo odgovornosti za zaštitu svedoka. U zatvoru u Dubravi je zatvor za zaštićene svedoke, međutim tamo ih je samo troje. Ne može se adresirati ogovornost na domaće institucije već su pre svega odgovorne međunarodne institucije, koje su nudile svedocima sve, i promenu identiteta, i zaposlenje, azil i drugo, da bi ih primamili da svedoče. Na kraju su ih ostavili na cedilu i zbog toga su svedoci ili ubijeni ili nisu hteli da svedoče. Iz međunarodne misije nisu bili zainteresovani da se bore protiv kriminala već su imali jasne političke ciljeve, a znali su da ako u otvoren sukob protiv kriminala, ne mogu ostvariti političke ciljeve“, kazao je Shala.

Jedan od zaštićenih svedoka koji je izvršio samoubistvo bio je Agim Zogaj, poznao kao svedok X.

On je bio zaštićen svedok na suđenju Fatmiru Ljimaju i još devetorici pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova optuženim za ratne zločine. On je 2011. godine pronađen mrtav u jednom parku u Nemačkoj.
XS
SM
MD
LG