Dostupni linkovi

Glad, a ne politika istjerala građane na ulice


Prva dva dana demonstracija u BiH političari su bili iznenađeni kako da narod, koji ima bezgraničan prag tolerancije u posljednjih 20 godina, sad odjednom diže svoj glas. Neki su psovali, drugi su opet prijetili jer je ugrožena njihova imovina.

Potom su krenule kampanje, međusobna optuživanja, teorije zavjere, podmetanje nacionalizma.

Analitičari kažu da je to i za očekivati u situaciji kad su satjerani uza zid, a žele sačuvati godinama stjecano na lagan način, preko tuđih leđa.

Ekonomisti već predlažu moguća rješenja, uz napomenu da je to nemoguće uz sadašnju vladajuću garnituru.

Građani BiH pokazali su jasno da protestuju jer su gladni a ne ispolitizirani, izmanipulisani ili da je riječ o bijesnim huliganima, kako ih već bh. političari ovih dana nazivaju.

Bh. političari već tri dana optužuju jedni druge da su krivci za pobunjeni narod, vode političke kampanje preko tv ekrana, peru ruke od ove situacije tvrdeći kako su tužni i zgroženi - ali ne i krivi, podmeću priče o nacionalizmu i mržnji, kao što su to radili i prethodnih godina dok su vrtoglavo umnožavali svoju imovinu, kažu analitičari.

„Kad se nađete u bezizlazu, pritisnete uza zid, a ono što vas pritiska su egzistencijane poteškoće, zapravo bijeda i nevolja naroda, koji više ne može da šuti jer ga je nužda naučila da misli, pa je progovorio iz stomaka, umjesto iz glave prije 20 godina, onda sebi dozvoljavate pravo da se branite svim sredstvima, dakle makijavelistički - cilj opravdava sredstvo. A cilj je skinuti sa sebe odgovornost. Po onome kako se oni sad ponašaju, izgleda da je krivica pala s Marsa - i treba je samo nekome udomiti. Budući da niko od njih nije spreman da je prihvati, da je udomi kod sebe - u svojoj stranci, u svojoj kuću, u svojoj personi, onda se krivica nastoji adresirati na narod,“ smatra politički analitičar i sociolog Esad Bajtal.

Ekonomista iz Banje Luke Damir Miljević podsjeća da poruke političara iz RS kako je riječ o problemu jednog entiteta, dok je drugi stabilan i bogat, nisu ni nove ni drugačije od onih koje ovi političari unovčavaju već godinama:

„Situacija u RS, ako govorimo o ekonomskoj i socijalnoj, je ista, ako nije i gora nego u Federaciji. Normalno je da vlast pokušava na svaki način da proteste u Federaciji spinuje koliko god može i da ih prebaci na tzv. ugroženost interesa RS, što je već jedna standardna metodologija koju vlast u RS koristi. Međutim, s obzirom da se i ovdje cijelo vrijeme siju glad, siromaštvo, kriminal i nepotizam, jedino na kraju što može da se požanje je opet bijes", kaže Miljević.

Posljednja dva dana većina političara pokušava krivicu prebaciti i na tužilaštva koja nisu radila svoj posao i dizala optužnice protiv ' bh. sanadera'. No, Bajtal napominje da su i u tužilaštvima imali svoje ljude:

„Pa ne sjede u tužilaštvima djeca. Sjede oni koji sjede, znaju kako su tamo dovedeni, znaju ko su ima gazde. Ako gazde hoće njih da uvale, da oni odgovaraju, onda neka se izvole kao svjesni ljudi, kao ljudi pravno obrazovani otvoreno obratiti narodu i pokazati prstom na pravog krivca, odnosno neka podignu tužbe za prave krivce, koje oni vrlo dobro znaju", navodi Bajtal.

Prvi čovjek Ekonomskog instituta RS profesor Aleksa Milojević, koji je za naš program prije mjesec dana upozoravao da bahat odnos bh. političara spram obespravljenih radnika vodi BiH u sunovrat i da će ljudima jednom prevršiti svaku mjeru, danas za naš radio kaže:

„Ja mislim da je dobro što su se dogodili ovi protesti. Možda samo pod jednim velikim socijalnim pritiskom je moguće napraviti promjenu. E sad – rizik je. Oni će nastojati, pošto nisu spremni da urade veliku socio-političku promjenu, odnosno provredno-sistemsku promjenu, svim snagama da ovo zloupotrijebe i da skrenu u krajnje opasnim pravcima, prije svega u nacionalnim pravcima. Ako im se to dozvoli, to će biti veliko zlo", naglašava Milojević.

Profesor Milojević ima i konkretan prijedlog kako da se riješi problem radnika propalih preduzeća:

„Da bismo izašli iz krize, mi moramo izvršiti reprivatizaciju. Znači moramo od prošle privatizacije prodaje, doći u privatizaciju podjele, napraviti masovno akcionarstvo, odnosno dioničarstvo radnika i građana. To je obrazac na kojem razvijeni odnose sve svoje ekonomske pobjede.“

Naši sagovornici rješenje vide u ekspertnim vladama koje će ekonomiju staviti u prvi plan, uz upozorenje da demonstranti ne dozvoljavaju političarima nikakvo odlučivanje - jer su oni ti koji su doveli bh. ekonomiju u dužničko ropstvo.
XS
SM
MD
LG