Dostupni linkovi

Evropska unija zamrzava sredstva Putinu i Lavrovu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Evropska unija (EU) zamrzava financijska sredstva ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu, saznaje RSE iz diplomatskih izvora u Briselu.

Odluka je dovedena na sastanku ambasadora država članica EU koji pripremaju paket sakcija su odobrene na samitu u noći izmedju četvrtlka i petka, i koji će formalno odobrot u toku dana ministri inostraniuh polsova EU.

Zamrzavanje sredstava Putinu i Lavrovu će biti pridodato postojećem paketu koji će biti formalizovan danas (25. februar).

Ranije u toku dana je predsednik Evropskog Saveta Ćarles Mićel najavio noe sankcije protiv Rusije.

Drugog dana ruske invazije na Ukrajinu, ukrajinski zvaničnici su saopštili da je ruska vojska ušla u Kijev. Raketni napadi nastavljeni su i u drugim većim gradovima Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao je lidere zapadnih zemalja da nedovoljno preduzimaju u usporavanju napredovanja Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa kineskim kolegom Sijem Đinpingom rekao da je Kremlj spreman za pregovore na najvišem nivou sa Ukrajinom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prethodno uputio direktan apel Putinu, pozivajući ga na pregovore sa svojom vladom.

"Želio bih da se još jednom obratim predsedniku Ruske Federacije", rekao je Zelenski. "Borbe su u toku na celoj teritoriji Ukrajine. Hajdemo sesti za pregovarački sto da zaustavimo ubijanje ljudi."

XS
SM
MD
LG