Dostupni linkovi

Rusija odbacuje plan da Švajcarska zastupa interese Ukrajine


Ukrajinski premijer Denis Šmihal, švajcarski predsjednik Ignazio Cassis, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk na konferenciji o oporavku Ukrajine u Luganu, Švajcarska, 4. jula 2022.

Moskva je odbacila plan Kijeva sa Švajcarska zastupa interese Ukrajine u Rusiji, navodeći da više ne smatra Švajcarsku neutralnom državom.

Glasnogovornik ministarstva inostranih poslova Rusije, Ivan Nečajev rekao je 11. avgusta da je Švajcarska tražila od Moskve dozvolu da predstavlja interese Ukrajine i da je Moskva odbila taj zahtjev.

"Vrlo jasno smo odgovorili da je nažalost Švajcarska izgubila status neutralne države i da ne može da djeluje kao posrednik ili predstavnik", rekao je Nečajev. "Bern se pridružio ilegalnim sankcijama Zapada protiv Rusije."

Nečajev je dodao da Švajcarska takođe ne može da predstavlja ruske interese u Ukrajini.

Ukrajina je prekinula diplomatske odnose s Rusijom ubrzo nakon što je Moskva pokrenula invaziju na ovu zemlju 24. februara.

Kijev je od Švajcarske tražio da predstavlja interese Ukrajine u Rusiji, dok je Bern insistirao da za takav potez treba dobiti pristanak Moskve.

Švajcarska ima dugu istoriju u takvim pregovorima, predstavljala je Sjedinjene Države u Iranu, Iran u Saudijskoj Arabiji, Ruske interese u Gruziji i gruzijske interese u Rusiji, među ostalim.

Švajcarska se pridružila gotovo svim sankcijama koje je Evropska unija nametnula Rusiji od kada je počeo konflikt u Ukrajini.

Izvor: Reuters, dpa, TASS

XS
SM
MD
LG