Dostupni linkovi

Reakcije u Beogradu: Nema kompromisa o sporazumu, ispunjen uslov za datum


Ivica Dačić, Hašim Tači i Ketrin Ešton u Briselu, 21. maj 2013.
Ivica Dačić, Hašim Tači i Ketrin Ešton u Briselu, 21. maj 2013.
Dan posle dogovora premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića
srpski premijer je poručio u Beogradu da će, ako Srbi sa severa budu bojkotovali izbore koji će biti raspisani u oktobru, zajednicu srpskih opština voditi takozvani „Tačijevi Srbi“, dakle oni koji su već integrisani u kosvoski sistem. Ostvareni su uslovi da Srbiji bude dodeljen datum za početak pregovora sa Evrpskom unijom, izjavila je za Radio Slobodna Evropa vicepremijerka zadužena za evro integracije Suzana Grubješić, dok Srbi sa severa čekaju da vide šta je dogovoreno ali ipak podsećaju da je na skupštini Sporazum odbačen.

Premijer Ivica Dačić je rekao da prištinske vlasti planiraju da lokalne izbore na Kosovu raspišu za oktobar. Upitan šta ako Srbi sa severa Kosova budu bojkotovali izbore, Dačić je rekao:

"Mogu oni i da ne učestvuju na loklanim izborima, samo da budemo svesni da će onda tu zajednicu da čine ’Tačijevi Srbi’. Svima je jasno kuda plovi ovaj brod. Ili ćete biti na njemu ili ne postojimo. Zato je državna politika koju sada vodimo takva, da nema kompromisa“, naveo je Dačić.

Premijer je dalje precizirao poziciju Srbije:

"Niko neće verovati da to ne možemo da sprovedomo zato što se bune neki loklani lideri", rekao je Dačić, dodavši da ga raduje što vidi da Srbi sa severa ipak žele da rade zajedno sa Vladom, bez obzira na različite stavove.

Zabeleželi smo prvi komentar Olivera Ivanovića, bivšeg državnog sekretara za Kosovo i Metohiju, najpre o „Tačijevim Srbima“.

„Mislim da je loše rešenje da bilo kakvi Srbi učestvuju, neće oni biti ni Tačijevi ni Haradinajevi, biće svoji, ali je nevolja u tome da bi imali sporan legitimitet ako je zasnovan na vrlo malom broju glasova. A to bi se moglo dogoditi ukoliko država ne počne pripreme za te izbore još danas“, kaže Ivanović.

Beograd očekuje datum do kraja juna

"Dogovor o implementaciji Briselskog sporazuma je istorijski trenutak i, nadam se, da će označiti nepovratni korak u pravcu trensformacije Srbije u modernu i uređenu državu", izjavila je vicepremijerka zadužena za evro integracije Suzana Grubješić.

„“Postizanjem dogovora o sprovođenju dogovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom Srbija je ispunila uslove Evropskog saveta za početak pregovora o pristupanju EU, tako da očekujemo da do kraja juna, uz vidljive korake u smislu sprovođenja ovog sporazuma, taj datum zaista bude izvestan. To znači, s obzirom da je to ipak okvirni sporazum, da se najpre formiraju radne grupe a dogovorene dinamika, radnje i rokovi koje treba obaviti do kraja godine. Dakle, niko ne očekuje i ne može da očekuje da do kraja juna sporazum bude sproveden, ali da se mora krenuti u sprovođenje to je više nego izgledno.”

RSE: Što znači da je vrlo hitno da se radne grupe što pre formiraju i sastanu. To će biti mešovite radne grupe?

Grubješić: Hoće, one će se što pre formirati, sastati i krenuti da rade, ali o samim detaljima ne mogu da govorim dok ga Vlada ne usvoji. Očekujem da to bude sutra, prekosutra na sednici.

RSE: Šta su obaveze Srbije, a šta Kosova i da li to zadire u promene Ustava?

Grubješić: Na to ne mogu da vam odgovorim, da li to stoji u samom sporazumu ili će se tek utvrditi koji zakoni treba da se promene u kosovskoj skupštini i da li uopšte nešto treba promeniti u republičkoj skupštini u Srbiji.

Ambasador Velike Britanije Majkl Devenport pozdravio je dogovor o sprovođenju, kako je rekao, istorijskog briselskog sporazuma.

Politički avanturizam

Ima li elemenata da Srbi sa severa Kosova promene svoje mišljenje?

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, koji se smatra tvrdom linijom kosvoskih lidera sa severa, izjavio je:

"Naš stav nije promenjen, mi smo na istom stanovištu, a to je da Sporazum ne garantuje ni minimum preduslova za opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji.”

Bojan Jakovljević, narodni poslanik u Skupštini Srbije sa Kosova a iz Srpske napredne stranke. kaže za RSE, međutim, da veruje da do nekog kompromisa može doći, mada i on najpre podseća:

„Skupštine četiri opštine sa severa Kosova su odbile sporazum. Ja samo mogu da pretpostavim da će slično postupiti. Verovatno će se skupštine, čim se objavi plan primene ponovo sastati. Ja mislim da ćemo naći zajednički jezik“, ipak zaključuje Jakovljević.

Oliver Ivanović upozorava Srbe sa severa:

„Vlada koja donese jedinstveno svoj stav neće dozvoliti, radi svog kredibilteta, da taj stav bude doveden u pitanje od grupe od 40 hiljada ljudi, makar svi isto mislili. A pogotovo što već u ovom trenutku je jasno da ne misle svi Srbi na severu jednako."

Na pitanje da li liderima sa severa Kosova to jasno, Ivanović kaže:

“Mislim da im je jasno, ali su oni predaleko otišli u svom političkom avanturizmu. Oni pokušavaju da u sve to uvuku čitav narod koji živi na severu. To nije dobro, može biti opasno jer može dovesti do toga da antagonizira Srbe sa severa sa sopstvenom Vladom. Jedinom Vladom kojoj veruju.“

Podsetimo, premijer Ivica Dačić je na kraju briselskih razgovora izneo neke pojedinosti dogovorene sa premijerom Kosova Tačijem. Tekst sadrži tri glavne grupe pitanja, prilagođavanje pravnih okvira za čiju će primenu biti utvrđene radne grupe, zatim formiranje zajednice srpskih opština posle izbora organizovanih uz pomoć OEBS-a.

Dogovoreno je formiranje rukovodećeg tela koje će činiti predstavnici četiri opštine sa severa Kosova, koji će moći da predlože statut i regionalnog komandira policije.
I treći deo se odnosi na način primene sporazuma u oblasti policije i pravosuđa koji bi trebalo da bude sproveden do kraja godine.

Sastav policije će odražavati etnički sastav u srpskim opštinama i neće biti ukidanja insitucija koje bi zamenile neke nove, rekao je Dačić u Briselu. Za sada se toliko zna.

Vlade Srbije i Kosova do kraja nedelje treba da se izjasne o dogovorenom planu primene Sporazuma.
XS
SM
MD
LG