Dostupni linkovi

Susret osnovaca iz cijele BiH


Učenici Osnovne škole Ćirilo i Metodije iz Trnopolja kod Prijedora na manifestaciji "10 razloga za kulturu dijaloga", 23. juni 2011
Više od 100 učenika osnovnih škola iz 10 gradova oba bh. entiteta okupilo se u četvrtak u sarajevskom Domu mladih Skenderija na manifestaciji „10 razloga za kulturu dijaloga“. Kroz muzičke, dramske i folklorne performanse mladi su poslali poruku i podsjetili bosanskohercegovačku javnost na važnost suživota i kulturnog dijaloga.

Jedinstveni susret osnovaca iz svih krajeva Bosne i Hercegovine (Bijeljina, Derventa, Prijedor, Bihać, Gradiška, Srebrenik, Tešanj, Rudo, Sokolac, Sarajevo) rezultat je trogodišnjeg programa „Kultura za razvoj“ koji provode UN-ove agencije (UNDP, UNESCO i UNICEF), uz podršku udruženja građana Infohouse.

Ideja vodilja projekta je uključiti mlade različitog etničkog i kulturnog porijekla u promovisanju međuetničkog i međukulturalnog suživota na lokalnom nivou i šire.

„UN-ove agencije poslale su poziv svim opštinama. Dobili smo oko 50 prijava, odabrali opštine i na taj je način opština, kao lokalna institucija, otvorila vrata svima koji su u toj zajednici. UNICEF je zatim odabrao 10 projekata iz 10 osnovnih škola. Znači danas će djeca pokazati šta su uradila i šta nude kao rješenja za poboljšanje dijaloga i interkulturalnog obrazovanja“, kaže Nedžada Faginović, konsultantica za obrazovanje, angažovana preko UNICEF-a.

Sajra Agić
Uz predstavljanje eksponata domaće radinosti i performanse, mladima je ovaj skup bio i prilika da se druže sa vršnjacima iz drugih bh. gradova:

„Došli smo predstaviti Tešanj, grad kojim se ponosimo. Predstavit ćemo i školu i njene sekcije koje se bave održavanjem tradicije našeg grada. Prilično sam zadivljena sadržajem ovog skupa jer sam mislila da današnja omladina ne vodi toliko računa o održavanju tradicije i kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Veseli me što sam ovdje jer je to prilika za nova prijateljstva i poznanstva“, kaže Sajra Agić, učenica Osnovne škole „Rešad Kadić“ iz Tešnja.

Investirati u mlade

Jedanaestogodišnji Aleksandar Stahnek, Ukrajinac porijeklom, svoju osnovnu školu „Ćirilo i Metodije“iz Trnopolja kod Prijedora predstavio je jednom plesnom tačkom.

„Našu školu ćemo predstaviti jednom ukrajinskom koreografijom plesa poljiski kozačok. Još se nisam upoznao sa ostalim vršnjacima ovog skupa, ali bih mogao sad otići i porazgovarati s njima. Zanima me kako je u njihovom kraju, u koju školu idu i kakve sekcije ima njihova škola.“

Manifestacija "10 razloga za kulturu dijaloga", Sarajevo, 23. juni 2011
Anđela Todorović dolazi iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Bijeljini:

„Jedva čekam da se upoznam sa ostalim vršnjacima i razgovaramo o svemu. Skoro smo bili u Zenici, družili se sa djecom iz Jajca, Srebrenice i Zenice. Bilo nam je jako fino. Mladi se trebaju udružiti kako bi Bosna i Hercegovina sutra bila bolja država. Trebamo se češće okupljati, družiti i međusobno posjećivati.“

Mladi su temelj društva i u njih treba investirati, kaže za Radio Slobodna Evropa Anne-Claire Dufay, Misija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini:

„Vjerujemo da kreativnošću i razmjenom učenika oba bh. entiteta promovišemo poštovanje, toleranciju, mir i različitost. Međutim, u BiH još uvijek imamo dvije škole pod jednim krovom ili jednoetničke škole. To je složeni problem. Iako je mnogo napora učinjeno u njegovom prevazilaženju, još smo na dugom putu.“

Agencije UN-a u Bosni i Hercegovini finansiraju još jednu aktivnost koju trenutno provodi nevladina organizacija FEED iz Banje Luke (Foundation for education, ecology and democracy), pojašnjava Nedžada Faginović:

„Cilj te akcije je da djeca, u nekoj formi dječijeg parlamenta, pišu koji su to problemi i, u konačnici, da ih predaju opštinskim institucijama da ih realizuju, ili da im daju konkretan odgovor zašto to nešto ne žele provesti u djelo.“
XS
SM
MD
LG