Dostupni linkovi

Suspenzija dvojice osječkih sudaca zbog druženja s Mamićem


Zdravko Mamić tijekom pres-konferencije u Mostaru, BiH (16. ožujka)

Državno sudbeno vijeće (DSV) je na tri mjeseca suspendiralo suce Županijskog suda u Osijeku Darka Krušlina i Zvonka Vekića, zbog druženja sa nogometnim menadžerom Zdravkom Mamićem u vrijeme dok su mu sudili.

“Iz zahtjeva kojeg je podnio predsjednik osječkog Županijskog suda proizlazi u ovom trentku, ne prejudicirajući odluku u stegovnom (disciplinskom) postupku da postoji dovoljno elemenata za donošenje odluke o udaljenju od obavljanja dužnosti”, kazao je predsjednik Vijeća Darko Milković u pauzi sjednice DSV-a.

Dokazi na USB sticku

Mamić, koji je zbog isisavanja velikih svota novca iz nogometnog kluba “Dinamo” osuđen na 6,5 godina zatvora i nalazi se u bijegu u Bosni i Hercegovini, prozvao je dvojicu sudaca da ih je potplatio sa pola milijuna eura, i da su putovali, oblačili se, jeli i pili na njegov račun, a na USB sticku dostavio je još prošle godine Državnom odvjetništvu fotografije i svoj iskaz o njihovom druženju.

Zbog toga je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban pokrenuo postupak u kojem je od Državnog sudbenog vijeća zatražio da se njima dvojici izrekne disciplinska kazna razrješenja od sudačke dužnosti, što je svojevrsni nečasni otpust.

Ako disciplinski postupak ne bude gotov u tri mjeseca, suspenzija se produljuje na godinu dana, i u tom roku postupak mora biti gotov.

Sudac bez komentara

Sudac Vekić nije komentirao odluku, dapače on nije angažirao ni odvjetnika u ovom postupku, a Krušlinov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević namjerno inscenirao Mamićev susret s Krušlinom izvan sudnice.

“Definitivno nisam sretan s ovom odlukom, međutim razumijem je s obzirom na atmosferu koja je stvorena u javnosti i nije bilo za očekivati da će DSV u ovom trenutku odlučiti nešto drugo. Međutim, moram podvući da se moj klijent nije družio s Mamićem za vrijeme dok mu je bio raspravni sudac. Radilo se o jednom susretu, kada je Krušlin na poziv odvjetnika Miljevića došao na Miljevićevu zabavu, ne očekujući da će tamo naći gospodina Mamića. Ukoliko je to dovoljno za suspenziju – dobro, ali nisam siguran da je DSV tu u pravu i nadam se da će što je brže moguće provesti postupak, pa da stvarno utvrdimo - tko se družio, a tko nije”, poručuje Krušlinov odvjetnik.

Odbijen zahtjev Mamićevog odvjetnika

Državno sudbeno vijeće odbilo je zahtjev Mamićevog odvjetnika Miljevića da Mamić u postupku bude zainteresirana stranka, jer se postupak vodi prema odredbama Zakona o kaznenom postupku, koji ne pozna institut zainteresirane stranke.

Miljević u izjavi za RSE pozdravlja odluku DSV-a o suspenziji dvojice sudaca, a u vezi odbijanja njegovog zahtjeva, kaže da i dalje ostaje pri stavu da on i njegov klijent imaju konkretni pravni interes za sudjelovanjem u tom postupku.

“Kako bismo mogli u obrani Zdravka Mamića što kvalitetnije koristiti izvanredne pravne lijekove iz registra Zakona o kaznenom postupku, i posebno pravno sredstvo, a to je podnošenje ustavne tužbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske”, obrazložio je Miljević.

Rok za pravni lijek ili ustavnu tužbu je još 15 dana.

Slučaj koji kvari sliku hrvatskog pravosuđa

Ovaj slučaj iznova je podsjetio da je pravosuđe u hrvatskoj javnosti na izuzetno lošem glasu.

Pavasović Visković upozorava da takva percepcija pravosuđa nije stvorena preko noći, pa preko noći ne može biti ni izmijenjena, ali da bi izbor prave osobe – od pravnog i ljudskog formata na čelnu funkciju Vrhovnog suda Hrvatske bio početni signal da se ta percepcija počne popravljati.

“Nije dovoljno reći da percepcija ne odražava pravo stanje. Percepcija je važna! Pravosuđe postoji zbog građana, ne postoji zbog nikog drugog i jako je važno što oni misle o pravosuđu i kako doživljavaju pravičnost, pravednost i zakonitost postupaka koji se događaju. Kažem, prvi korak bio bi da se ipak dođe do kvalitetnog čovjeka na čelu Vrhovnog suda, a onda jednostavno da se počne, kako se kaže, od glave rješavati prema dolje. To je process koji će trajati neko vrijeme, ali mora se negdje početi”, uvjeren je Pavasović Visković.

Tko je Zlata Đurđević?

Aktualna svađa između predsjednika Zorana Milanovića s jedne strane i Vlade, Ustavnog suda i Sabora s druge strane, krenula je kada je Milanović unutar svojih zakonskih ovlasti predložio za novu predsjednicu Vrhovnog suda profesoricu zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević, ignorirajući činjenicu da zakon nalaže da se kandidati moraju javiti i na natječaj, a da to ona na raspisanom natječaju nije napravila.

Prvo je tvrdio da je taj zakon loš, pa da ga ne treba poštivati, no u zadnjem trenu je za 180 stupnjeva izmijenio poziciju, i predložio Državnom sudbenom vijeću da raspiše novi natječaj.

Državno sudbeno vijeće je to na sjednici 31. ožujka i napravilo. Profesorica Đurđević najavila je da će se javiti na taj natječaj.

Premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Planković već je najavio da je HDZ neće podržati u Saboru, jer je - iako je profesorica kaznenog procesnog prava - pristala sudjelovati u protuzakonitoj procedure, pa da zato ne može biti na čelu najvišeg pravosudnoj tijela u zemlji.

Vrhovni sud Hrvatske je sredinom ožujka u većem dijelu potvrdio presude Županijskog suda u Osijeku za izvlačenje velikih iznosa novca iz nogometnog kluba “Dinamo” u sudskom postupku započetom još 2014. godine.

A gdje je Mamić?

Zdravko Mamić, koji je tada bio izvršni potpredsjednik Dinama, pobjegao je u lipnju 2018. godine u BiH, uoči izricanja nepravomoćne presude osječkog suda, i bosanskohercegovačko državljanstvo štiti ga od izručenja Hrvatskoj.

On je u jednom od svojih čestih obraćanja javnosti kazao da ne želi u Hrvatskoj služiti zatvorsku kaznu.

Mamiću je potvrđena kazna od 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna (oko 15 milijuna eura) iz Dinama.

Njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjena je kazna na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca.

Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena ranija presuda na tri godine zatvora.

U Osijeku se upravo odvija drugo suđenje Zdravku Mamiću i još šestorici, ovoga puta za izvlačenje 144 milijuna kuna (oko 19,2 milijuna eura) iz Dinama, a odvjetnik jednog od Mamićevih suoptuženika već je zatražio da se suđenje premjesti na neki drugi sud.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG