Dostupni linkovi

Suspendovan napadač na glavnog kosovskog imama


Odrazi policajaca i jedne prištinske džamije - ilustracija
Odrazi policajaca i jedne prištinske džamije - ilustracija
Napadač na glavnog imama Kosova, Sabri Bajgoru, predao se u petak Policiji Kosova, a nakon konsultacija sa tužiocem, pušten je na slobodu, saopštio je portparol policije, Baki Kelani.

Glavni imam Kosova Sabri efendi Bajgora napadnut je u četvrtak popodne ispred svoje kuće, saopštila je Islamska zajednica Kosova.

Njega je, prema saopštenju, napao imam džamije u Kačaniku, Musli Verbani.

Bajgora je istakao da je do napada došlo iz ličnih razloga, odnosno zato što Verbani nije bio izabran za predsednika Islamske zajednice u Kačaniku za treći ili četvrti mandat, pošto je odbio da ispoštuje potrebnu proceduru za reizbor.

Dan nakon napada, Bajgora je napad ocenio “iznenadnim i lukavim”.

Glavni imam Bajrgora ističe da takva dela utiču na sliku Islamske zajednice.

“Mogu vam reći da u Islamskoj zajednici postoji posebno jedinstvo između imama, ali eto, postoje određene ličnosti koje kvare tu sliku. Većina imama u Kačaniku je osudila ovakav akt i protiv su takvih dela”, kazao je Bajgora.

Islamska zajednica: Predsedništvo Islamske zajednice Kosova je osudilo napad na glavnog imama Bajgoru što smatra napadom na instituciju i ustavni položaj Islamske zajednice na Kosovu.
"Predsedništvo Islamske zajednice Kosova je osudilo napad na glavnog imama Bajgoru što smatra napadom na instituciju i ustavni položaj Islamske zajednice na Kosovu", piše u saopštenju Islamske zajednice.

Islamska zajednica je nakon više časovnog sastanka odlučila da privremeno suspenduje imama iz Kačanika.

Zamenik predsednika Islamske zajednice, Fahrush Rexhepi tim povodom je izjavio:

“Osudili smo napad, ovo je pokušaj na vlast i instituciju Islamske zajednice Kosova. Doneli smo odluku na privremenu suspenziju rada do dalje istrage ovog slučaja i iniciranja procedure ispred disciplinske komisije, a naredna odluka biće doneta na osnovu akata Ustava Islamske zajednice Kosova”, kazao je on.

Protiv ovog napada reagovao je i Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, podsećajući da ovo nije prvi put da se događaju ovakvi incidenti.
XS
SM
MD
LG