Dostupni linkovi

Suradnja Tuzle i Loznice: Politika otvorenih gradova


Susret delegacija u Tuzli
Susret delegacija u Tuzli

U Tuzli je u ponedjeljak uspostavljena suradnja između grada Loznice u Srbiji i Tuzlanskog kantona (TK). Suradnja se ogleda u gospodarskoj i zdravstvenoj suradnji. Naime, gradonačelnik Loznice i njihovi gospodarstvenici umnogome će sada, umjesto beogradskog, koristiti tuzlanski aerodrom "Dubrave".

Građani Tuzlanskog kantona uživat će povlastice banjskog lječilišta u Banji Koviljača u Loznici najavio je u ponedjeljak Aleksandar Jokić, generalni direktor Banje Koviljača.

Jokić kaže da će građani TK, baš poput građana Republike Srpske, tamo sada imati poseban status.

Ovakav povlašteni položaj građani TK uživat će jer menadžment Banje Koviljača vidi ogromne prednosti u tuzlanskom aerodromu na koji će slijetati svi pacijenti iz inozemstva koji se liječe u Specijalnoj bolnici u Loznici.

"Mi sve možemo da radimo odvojeno – i vi i mi. Ali, mislim da ćemo sve brže uraditi ako budemo radili zajedno. Mislim da će banjsko lječilište i banjski turizam biti pokretači cijele priče da se i naši gradovi i naše republike uvežu", ističe Jokić.

Ponovno je uspostavljena gospodarska suradnja između Tuzle i Loznice koja je postojala u prošlosti.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović smatra da zajednički pristup europskim fondovima ove dvije pogranične sredine može donijeti mnogo više novca nego da taj pristup bude pojedinačan, posebice kada se govori o gospodarskom razvoju obje regije.

"Sada opet imamo zajedničku potrebu da afirmišemo politiku otvorenih gradova, politiku koja će gradove opet približiti jedne drugima."

"U prošlosti je postojala intenzivna saradnja između Tuzle i Loznice. Loznica je imala veliki privredni sistem, hemijsku industriju, kompaniju viskoze koja je upošljavala oko 11.500 radnika. Mnogo dobavljača je bilo s područja Tuzlanskog kantona, a hiljade i hiljade tona uglja s ovog područja je dolazio u Loznicu. Danas je situacija u privredi nešto drugačija, ali mislim da sada opet imamo zajedničku potrebu da afirmišemo politiku otvorenih gradova, politiku koja će gradove opet približiti jedne drugima", navodi Petrović.

Sport i kultura posljednjih godina bile su oblasti u kojima Tuzla i Loznica surađuju. Sada je red da se to proširi na turizam – najavio je Mirsad Gluhić, ministar prometa, komunikacija i turizma Tuzlanskog kantona.

"I jedna i druga zemlja imaju ogromne turističke potencijale. Mi na ovim prostorima imamo džamije koje su stare 1.500 godina, a tamo postoje samostani isto toliko godina stari. Smatram da turizam treba razvijati – i vjerski, zdravstveni, riječni i jezerski turizam. Zaista trebamo u tom pravcu razmišljati i takve potencijale zajedno razvijati", navodi Gluhić.

O potencijalima tuzlanskog aerodroma svjesni su ne samo u Srbiji već i u Republici Hrvatskoj. Njega već uveliko koriste građani Osijeka i Vinkovaca, odnosno cijele slavonske regije. Zato u Vladi Tuzlanskog kantona smatraju da aerodrom treba biti jedna nova oaza prekogranične suradnje koja će svima donijeti ogromnu korist.

"Specijalna bolnica se razlikuje od svih drugih državnih bolnica u Srbiji jer 70 posto prihoda ostvaruje radeći na tržištu, a svi naši gosti koji dolaze iz inostranstva ne razmišljaju o tome kako će doći iz Beograda do nas nego mi šaljemo vozilo po njih. Tuzla nam je duplo bliža, ali ono na čemu moramo da radimo, odnosno naše dvije države, jeste da izbrišemo tu granicu na Drini", pojašnjava Aleksandar Jokić.

Zajednički put ka EU

Tridesetoga ožujka u Loznici će biti održana velika konferencija 80 gradonačelnika drinskog pojasa.

Drina je nekada samo bila rijeka, danas je i granica. Međutim, kako nadići granice u ljudskim glavama – pitanje je o kojem se u ponedjeljak također u Tuzli razgovaralo, posebice nakon nemilog događaja iz Višegrada u nedjelju.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović smatra da alternativa ni za Tuzlu ni za Loznicu ne postoji, osim zajedničkog puta u europsku obitelj.

"Svi mi želimo da imamo dobro poslovno okruženje, da naši građani imaju pristojan život. Trebat će nam jako puno na tome da radimo. Ovo je prvi korak koji treba da trasira neki novi put dobre saradnje, dobrih odnosa, prijateljskih odnosa", ocjenjuje Petrović.

Sjeveroistočna Bosna naslonjena je na granicu sa Srbijom. Udaljenost Tuzle i Loznice je oko 70 kilometara i za Loznicu Tuzla pruža daleko veće mogućnosti nego Beograd koji im je udaljen oko 150 kilometara.

XS
SM
MD
LG