Dostupni linkovi

Nasuprot dopuštenih, ‘komercijalni’ PCR testovi u Gračanici


Analiza uzoraka na PCR testu, ilustrativna fotografija
Analiza uzoraka na PCR testu, ilustrativna fotografija

Suprotno zvaničnoj odluci po kojoj je PCR testiranje na korona virus na Kosovu moguće samo u Institutu za javno zdravlje, radi ga i jedna laboratorijia u Gračanici.

To je pomislila i A.R. iz Prištine kada je na društvenim mrežama pročitala da se testiranje može obaviti u laboratoriji „Human“ u Gračanici, gde većinski živi srpsko stanovništvo, uprkos tome što testiranje na lični zahtev na Kosovu nije dopušteno.

“Pročitala sam na Facebooku, neko je to dao kao informaciju i onda sam ih kontaktirala i pitala ih kakva je procedura ali nisam uradila test”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) A.R.

Zašto je odustala od testiranja?

Prema njenim rečima, od testiranja u laboratoriji “Human” je odustala kada je saznala da se uzorci šalju u Srbiju jer nije sigurna da bi sa tim testom prošla granični prelaz sa Crnom Gorom.

U laboratoriji “Human” u Gračanici rekli su nam da je tu moguće uraditi tzv. “komercijalni” test na korona virus.

Medicinski tehničar u laboratoriji “Human” Jovica Stević za RSE kaže da se uzorci za test uzimaju u Gračanici, a potom šalju u Dom Zdravlja u Nišu.

“Oni tamo analiziraju test i pošalju mi”, navodi Stević i dodaje da je sve “legalno”.

Odgovor iz Niša

Međutim, kako saznaje RSE u nadležnim institucijama u Nišu, niko iz Gračanice nije tražio, niti su bilo kakvi uzorci iz Gračanice stizali u Niš.

U Srbiji je testiranje na lični zahtev ili komercijalno testiranje omogućeno od kraja maja a građani nisu u obavezi da navedu razlog testiranja.

Test na na lični zahtev u Srbiji košta 6.000 dinara ili 50 evra.

“Bilo je oko sedam, osam pacijenata. Uglavnom im je test trebao zbog putovanja u Crnu Goru”, kaže Stević iz laboratorije “Human”.

Na Kosovu inače nijedna privatna klinika ili laboratorija nema dozvolu nadležnih institucija za sprovođenje PCR testiranja, ili testove polimerne lančane reakcije koji su najtačniji način za određivanje da li je neko inficiran COVID-19, rečeno je za RSE iz Ministarstva zdravlja.

Nakon povećanja broja zaraženih korona virusom, premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti je 5. jula izjavio da Vlada Kosova planira da licencira privatne zdravstvene institucije za testiranje.

Šta je PCR test?

PCR test predstavlja precizno odredjivanje virusa u organizmu, a radi se na osnovu analize uzoraka brisa iz nosa.

Nakon ukidanja mera u cilju sprečavanja širenja virusa koji izaziva bolest COVID 19, mnoge države su dozvolile ulazak na njihovu teritoriji isključivo uz negativan nalaz PCR testa, ne starijeg od 48 sati.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je saopštio da je do 5. jula od posledica korona virusa preminulo devet osoba, dok su registrovana još 152 nova slučaja, pa se broj obolelih povećao na 3.508.

U statistiku obolelih Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova ubrajaju se i zaraženi iz srpskih sredina, bez obzira da li uzorak za testiranje daju u Prištini ili Beogradu.


Naime, opštine sa srpskom većinom su dužne da svakodnevno šalju izveštaj o obolelima Ministarstvu administarcije lokalne samouprave koji se potom šalje Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova.

Inače, Srbi na Kosovu imaju mogućnost da izaberu gde će dati uzorak za PCR testiranje.

Uzorak mogu da daju u regionalnim bolnicama koje funkcionišu pri kosovskom zdravstvenom sistemu a koji se potom ispituju u laboratoriji molekularne mikrobiologije pri Nacionalnom institutu za javno zadravlje Kosova ili u COVID ambulantama u Gračanici kod Prištine i Pasjanu kod Gnjilana, te Severnoj Mitrovici koje rade po sistemu Republike Srbije, dok se ti uzorci testiraju u laboratoriji “Vatreno oko” na Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

XS
SM
MD
LG