Dostupni linkovi

Festival Sunny Hill ipak u Prištini


Dua Lipa na festivalu Sunny Hill u Prištini, avgust 2019.
Dua Lipa na festivalu Sunny Hill u Prištini, avgust 2019.

Muzički festival Sunny Hill će ipak biti održan u Prištinu od 4. do 7. avgusta, iako su organizatori ranije najavili da će ove godine biti premešten u Tiranu jer im nije omogućeno da dobiju zemlju od 17 hektara u kosovskoj prestonici na 99 godina.

Dukađin Ljipa (Dukagjin Lipa), osnivač i organizator tog festivala, inače otac svetski poznate pop zvezde Due Lipe, ranije je kao obrazloženje za promenu lokacije održavanja Sunny Hill-a naveo odugovlačenje oko procedure za dobijanje zemlje na korišćenje u opštini Priština, tačnije u mestu Donja Brnjica.

To saopštenje je izazvalo veliku javnu debatu na Kosovu.

Nakon što je Skupština opštine Priština 10. maja donela odluku da se zemljište ustupi kompaniji Sunny Hill na korišćenje, u skladu sa zakonima, ona je prosleđena Ministarstvu za administraciju lokalne samouprave.

U saopštenju Ministarstva administracije lokalne samouprave od 14. juna je navedeno da je zatražena dodatna dokumentacija kako bi bila doneta konačna odluka.

Međutim, u saopštenju od 20. juna se navodi da će se i dalje pregovarati o pitanju korišćenja zemljišta na duži period dok se ne pronađe trajno rešenje“.

Najavljeno je i da će specijalno izdanje festivala biti održano u Tirani 26, 27. i 28. avgusta.

Festival Sunny Hill je po prvi put održan u Prištini 2018, a onda i 2019. godine.

Priština je tako ugostila neka od najvećih svetskih muzičkih imena, uključujući Majli Sajrus (Miley Cyrus), Dua Ljipu (Dua Lipa), Kalvina Harisa (Calvin Harris), Martina Gariksa (Martin Garrix), Ekšn Bronsona (Action Bronson) i desetine drugih umetnika.

Izdanje za 2020. je bilo otkazano zbog pandemije korona virusa.

XS
SM
MD
LG