Dostupni linkovi

Vlada UK: Sunce može uništiti električne sisteme na Zemlji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva upozorila je svoje građane o potencijalno razornim efektima Sunčevih koronalnih izbačaja, Sunčevih baklji i drugih sličnih događaja u okruženju naše planete.

"Sunčeva aktivnost može proizvesti x-zrake, visoko energetske čestice i koronalne izbačaje Sunčeve plazme. Ukoliko takve pojave uspiju doći do Zemlje, postoji potencijal za velike posljedice poput nestanka struje, poremećaja funkcionisanja avijacije i kvarova u radu satelita", stoji u novom izvještaju pod nazivom Space Weather Preparedness Strategy.

Novi izvještaj vlade govori o posljedicama koje je vrlo teško predvidjeti i koje su zasnovane uglavnom na pretpostavkama. Ipak, najvjerovatnije bi moglo doći do prekida snabdijevanja električnom energijom, poremećaja u radu satelita uključujući GPS, prekida mobilnih komunikacija, povećane radijacije u višim dijelovima atmosfere koja može utjecati na avione, kao i smetnji u radu električnih uređaja.

U izvještaju stoji kako je šira javnost poprilično neinformisana o vremenskim uslovima iznad naše atmosfere. Sunčeva aktivnost u obliku snažnih izbačaja plazme koja potiče sa same površine naše zvijezde označena je kao najveća opasnost.

Pored činjenice da naučnici prepoznaju takvu opasnost, ne postoji jasan model po kojem se takva sunčeva aktivnost može predvidjeti. Ipak, znamo da Sunce prolazi 11-godišnji ciklus aktivnosti, a posljednji je okončan početkom 2014. godine.

U drugom dijelu izvještaja vlada naglašava da bi sistemi u UK vjerovatno izdržali takve događaje. Ipak, predlaže se da budući modeli ranjivih sistema u obzir uzmu sve neprilike, pa i one koje dolaze iz svemira.

XS
SM
MD
LG