Dostupni linkovi

Sukobi demonstranata i policije u Prištini


Tokom protesta studenata Univerziteta u Prištini, predstavnika civilnog društva i građana došlo je do sukoba između demonstranata i specijalnih jedinica Policije Kosova.

Demonstranti su pokušali da uđu u zgradu rektorata, u čemu ih je sprečila policija, upotrebivši suzavac, na šta su demonstranti uzvratili gađajući ih raznim predmetima.

Protesti ispred rektorata UP traju danima. Demonstranti blokiraju zgradu rektorata i zahtevaju hitnu ostavku rektora Ibrahima Gashija.

Protesti su usledili nakon što su kosovski mediji prošle nedelje objavili da je većina naučnih radova rektora, koji su bili potrebni za njegov doktorat, objavljeni u jednom neuglednom naučnom magazinu u Indiji.

Istovremeno, Skupština Kosova raspravljala je o stanju Univerziteta u Prištini.

Poslanici opozicionih partija, Demokratskog saveza Kosova, pokreta Samoopredeljenje i Alijanse za budućnost Kosova zatražili su hitnu ostavku rektora Ibrahima Gashija i savetnika Upravnog odbora ove institucije.

Premijer Kosova Hashim Thaçi zatražio je od poslanika da podrže njegov predlog da se verifikuju sve akademske titule od 1991 do danas.

Debata je završena nakon višečasovne rasprave i bez ikakvog dogovora.

Poslanici Demokratske partije Kosova napustili su salu kada je predsednik Skupštine Jakup Krasniqi stavio na glasanje preporuke opozicionog Demokratskog saveza Kosova kojim se traži hitna ostavka rektora Univerziteta i savetnika uUpravnog odbora.

Sednica će biti nastavljena u petak.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG