Dostupni linkovi

Jermenija kaže da je ubijeno šest vojnika u posljednjim sukobima sa Azerbejdžanom


Ruski mirovnjak na granici Jermenije i Azerbejdžana, novembar 2020.

Jermenija kaže da je šest njenih vojnika ubijeno u obnovljenim sukobima na granici s Azerbajdžanom ranije ove sedmice – što su najgore borbe otkako su dvije južnokavkaske zemlje vodile 44-dnevni rat oko Nagorno-Karabaha prije godinu dana.

Azerbajdžan je saopštio kako je sedam vojnika poginulo, a 10 ranjeno u borbama 16. novembra. Strane okrivljuju jedna drugu za ove incidente, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U saopštenju od 19. novembra, jermensko ministarstvo odbrane dalo je imena pet vojnika koji su poginuli u sukobima, uključujući jednog oficira. Rečeno je da identitet još jednog mrtvog vojnika tek treba biti utvrđen. Ministarstvo je ranije izvijestilo o pogibiji jednog vojnika i saopštilo da je komunikacija s još 24 vojnika izgubljena, dok je 13 drugih zarobljeno od strane azerbajdžanskih snaga.

"U toku je intenzivan rad uz posredovanje i sudjelovanje ruske strane na repatrijaciji vojnika koji su zarobljeni ili nestali uslijed borbi", navedeno je 19. novembra, dodajući da je situacija duž jermensko-azerbejdžanske granice ostala "relativno stabilna”.

Situacija duž granice je napeta od jermensko-azerbejdžanskog rata u septembru-novembru 2020. u kojem je ubijeno najmanje 6.500 ljudi.

Sukob je okončan prekidom vatre uz posredovanje Rusije kojim je Baku dobio kontrolu nad dijelovima regije, kao i susjednim teritorijama koje su okupirali Jermeni.

XS
SM
MD
LG