Dostupni linkovi

Ponovo odloženo suđenje Aljbinu Kurtiju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Danas je propao i sedmi pokušaj sudskog veća da započne suđenje lideru Pokreta “Samoopredelenje” Aljbinu Kurtiju, koji je optužen za tri krivična dela - za učešće u grupi koja je izvršila krivična dela, ometanje službenih lica u vršenju dužnosti kao i za poziv na nasilje u vezi sa događajima od 10. februara 2007. godine, kada su u protestima, koji su postali nasilni, život izgubile dve osobe a povređeno više od 80.

Portparolka misije Eulex-a za oblast pravosuđa Kristina Herodes je rekla da je i današnje ročiste odloženo zbog odsustva optuženog i njegovog branioca koji je postavljen po službenoj dužnosti. Novo suđenje je zakazano za 19. april.

“Mogu vam reći da je sudski proces protiv Kurtija odložen za ponedeljak. Razlog odlaganja je da Albin Kurti nije bio sa ročištu i on još uvek nije uhapšen od strane policije. Takođe i advokat određen po službenoj dužnosti nije bio prisutan”, kazala je Herodes i dodala da će sledeći korak biti novi analog za hapšenje Kurtija i predlog za preduzimanje disciplinskim mera prema advokatu koji je odbio da po službenoj dužnosti zastupa Kurtija.

Musa Draguša koji je advokat po službenoj dužnosti je istovremeno i predsednik Advokatske komore Kosova.

Aktivista Pokreta Glauf Konjufca je pohvalio takvo ponašanje Draguše.

„Mi pozdravljamo ovaj čin Advokatske komore i pozivamo da se takav primer prihvati od strane drugih advokata na Kosovu“, rekao je Konjufca.

Dobri poznavaoci prilika u pravosuđu na Kosovu smatraju da je postupak protiv Kurtija lakmus papir za efikasnost sudskog sistema i ostvarivanja zakonitosti, ističući istovremeno da je UNMIK administracija pre tri godine napravila veliku grešku time što nije otvorila istragu protiv pripadnika specijalne jedinice rumunske policija koja je prema rezultatima istrage odgovorna za ubistvo dvojice protestanata i ranjavanje više od 80 osoba.
XS
SM
MD
LG