Dostupni linkovi

Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Hadži Antić naručio sporni tekst?


Ubijeni vlasnik "Dnevnog telegrafa" Slavko Ćuruvija

Tekst za koji se smatra da je najavio ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa”, naručio je 1999. tadašnji direktor “Politike” Dragan Hadži Antić, naveo je u svedočenju bivši urednik “Politike ekspres” u kojoj je objavljen napis. Može li bivši direktor državne medijske kuće i kućni prijatelj bračnog para Milošević biti putokaz ka otkrivanju nalogodavaca ubistva za koje su optuženi bivši rukovodioci Službe državne bezbednosti?

Đorđe Martić, nekadašnji glavni i odgovorni urednik "Politike ekspres" u kojoj je objavljen komentar „Ćuruvija dočekao bombe“, naveo je da je sa Draganom Hadži Antićem dogovoreno da se napiše tekst o onima koji podržavaju NATO bombardovanje. Prema Martićevim rečima, direktor „Politike“ je napomenuo da ne bi bilo loše da se podseti na na činjenicu da je Ćuruvija tražio bombardovanje zemlje.

Zastupnik porodice Ćuruvija Slobodan Ružić rekao je medijima da je jasna veza između ubistva Slavka Ćuruvije i medijske hajke koja je prethodila.

„Mi imamo iz iskaza Hadži Dragana Antića u ranijoj istrazi da je on rekao da je on dao nalog da se napiše taj tekst. U tom iskazu je, takođe, rekao da je prijatelj sa Mirjanom Marković. Dakle, mislim da nije teško doneti zaključak kako je došlo do pisanja ovog teksta. Ovaj tekst je bio medijska priprema za ubistvo Slavka Ćuruvije“, smatra Ružić.

"Izdajnici Srbije"

Dragan Hadži Antić nije prisustvovao suđenju zbog zdravstvenih problema. U kratkoj telefonskoj izjavi rekao nam je da će sve što ima da kaže reći u svom svedočenju.

Na suđenju je govorio i Miroslav Marković, autor spornog komentara u „Politici ekspres“. Izjavio je da mu je tadašnji glavni urednik sugerirao da pomene vlasnika Dnevnog telegrafa, a da sa Mirjanom Marković nije imao nikakve kontakte.

Slavko Ćuruvija
Slavko Ćuruvija

U tekstu „Ćuruvija dočekao bombe“ - udžbeničkom primeru huškačkog teksta koji treba da iscrta metu na čelima "izdajnika" - autor se poziva na izjavu supruge tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića o tome da joj je „vlasnik jednog beogradskog dnevnog lista rekao da podržava Sjedinjene Američke Države u njihovoj želji da bombarduju Srbiju i da će bombardovanje Srbe naučiti pameti“.

„Reč je, dabome, o Slavku Ćuruviji, koji je preko ’svog’ lista Dnevni telegraf učinio zaista sve što je ’bilo potrebno’ kako bi se ’demokratskom Zapadu’, a i ’zabludelim Srbima’, objasnio kako treba da se ’dozovu pameti’ i okrenu se budućnosti koja je, jasno, ’na Zapadu’. Kada je potom taj isti ’slobodar’ Ćuruvija došao pod udar Zakona o informisanju, ali i pod udar drugih zakona zemlje u kojoj živi, skoro da je do samog Klintona stigao vapaj za pomoć protiv ’diktature u Srbiji’“, napisao je Marković i završio tekst sledećim rečima:

„Danas kada te željno očekivane i prizivane bombe ubijaju Srbiju, izdajnici ćute. Ako čekaju da Srbi i Srbija budu pokoreni, uzalud čekaju. A, ako su se nadali da će njihova izdaja biti zaboravljena, uzalud su se nadali.“

Naručilac poznat, ali dokaza nema

Advokat Božo Prelević smatra da je na sudu teško dokazati vezu između naručenog teksta i ubistva Ćuruvije.

„Nesumnjivo da se zna ko je naručilac i da se radi o supruzi predsednika Miloševića. Samo, za to ne postoji ni jedan dokaz. A to je sad pitanje da li je Dragan Hadži Antić trebalo da bude okrivljen, pa onda da to potvrdi kao svedok. Lično verujem da on to ne bi rekao ni kao svedok ni kao okrivljeni“, objašnjava Prelević.

Božo Prelević
Božo Prelević

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počelo je aprila prošle godine, dakle deceniju i po posle ubistva, a do sada su ispitani pripadnici Službe državne bezbednosti.

Podsetimo, bivši zamenik načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije Dragan Karleuša rekao je 2013. za RSE da je istraga o ubistvu Ćuruvije došla "do zida" i da je iza njega "bio je prostor u kome deluje Služba državne bezbednosti“.

Činjenica da su novinari pozvani da svedoče godinu dana nakon početka suđenja je posledica dužine ovog procesa koji preti da traje godinama, konstatuje Perica Gunjić, glavni urednik portala Cenzolovka, čiji je osnivač Fondacija Slavko Ćuruvija.

„Mnogo toga je do sada išlo sporo u ovom suđenju, pa sa te strane ne čudi da se tek sad ispituju ovi novinari. Sa druge strane, važnost njihovog svedočenja i objašnjenje tog neverovatnog detalja za istoriju srpskog novinarstva – da je nekoliko dana pred ubistvo praktično naručeno ubistvo preko kolega iz drugih novina – sam splet svih događaja iz tog vremena govori za sebe mnogo toga.“

Slavko Ćuruvija je ubijen je 11. aprila 1999. ispred zgrade u kojoj je stanovao, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika Državne bezbednosti Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića. Kao izvršilac ubistva optužen je bivši pripadnik rezervnog sastava RDB Milan Kurak, koji je u bekstvu.

  • 16x9 Image

    Dušan Komarčević

    Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE postao 2012.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG