Dostupni linkovi

Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije


Slavko Ćuruvija

Predstavnici novinarskih udruženja Srbije danas su polaganjem venaca odali počast novinaru i vlasniku "Dnevnog telegrafa" Slavku Ćuruviji na mestu gde je ubijen pre 17 godina.

Ćuruvija je ubijen tokom NATO bombardovanja, na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je živeo i gde je bila marketing služba "Dnevnog telegrafa", u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Predstavnici novinarskih udruženja pozvali su prijatelje i kolege da zajedno sa porodicom ubijenog novinara, kao i prethodnih godina, polože vence i zapale sveće ispred spomen obeležja u Svetogorskoj 35.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počelo je 1. juna 2015. godine.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

XS
SM
MD
LG