Dostupni linkovi

Nastavak suđenja za masovno ubistvo u školi u Beogradu 29. februara


Roditelji dece ubijene u u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" dolaze na suđenje, 30. januara 2024.
Roditelji dece ubijene u u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" dolaze na suđenje, 30. januara 2024.

Uvodnim izlaganjima punomoćnika oštećenih u Beogradu je u Višem sudu 30. januara nastavljeno suđenje roditeljima maloletnog počinioca ubistva devetoro dece i čuvara 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Radio-televizija Srbije (RTS) prenela je da je ročište ranije završeno da bi sudija odlučio da li će oštećeni koji nisu svedoci moći da prisustvuju suđenju, čiji nastavak je zakazan za 29. februar kada bi optuženi trebalo da iznesu odbranu.

Prethodnog dana sudija je usvojio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i suđenje zatvorio za javnost, kada su tužilac i deo odbrane izneli uvodna izlaganja. Svi optuženi su na početku suđenja u ponedeljak negirali krivicu.

U ovom procesu optuženi su majka i otac dečaka M. K i V. K, koji je u pritvoru od 3. maja, kao i R. I. i N. M, vlasnik i instruktor streljačkog kluba u kom je, kako se navodi u optužnici, počinilac ubistva učio da puca.

Protiv počinioca K.K. ne vodi se postupak jer je u momentu kada je počinio masovno ubistvo imao 13 godina zbog čega po zakonu nije mogao da bude krivično gonjen.

V. K. optužnicom se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno zato što je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu, kao i zato što oružje nije čuvao bezbedno.

Protiv M. K. je optužnica podignuta za nedozvoljeno držanje oružja.

Optužnicom se navodi da se predsednik streljačkog kluba R. I. i instruktor u tom klubu N. M. terete za davanje lažnog iskaza.

Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je da sud V. K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, M. K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba R. I. i instruktora N. M predložena kazna zatvora od po tri godine.

Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih za naknadu nematerijalne štete usled smrti bliskog lica.

Država je na masovnu pucnjavu u beogradskoj osnovnoj školi odgovorila nizom mera – od razoružavanja stanovništva, do formiranja Saveta za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Naređeno je i veće prisustvo policajaca u školama i pojačan rad stručnjaka sa decom.

XS
SM
MD
LG