Dostupni linkovi

Stanišić i Simatović na izricanju prvostepene presude u Hagu, 30. jun 2021.

Bivši šefovi srpske tajne policije osuđeni u Hagu na po 12 godina zatvora

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) osudio je prvostepeno na po 12 godina zatvora bivše čelnike Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića. Osuđeni su za pomaganje u ratnim zločinima u Bosanskom Šamcu (BiH) u proleće 1992. godine.

 • Prvostepenom presudom, bivši čelnici Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović su osuđeni na po 12 godina zatvora.
 • Osuđeni su za podržavanje i pomaganje ubistava, deportacije i progona u opštini Bosanski Šamac u Bosni i Hercegovini u proleće 1992. godine.
 • Zločine nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu počinile su srpske snage, uz pomoć paravojnih formacija. U zločinima je učestvovala specijalna jedinica Srbije "Crvene beretke", pod kontrolom Simatovića i Stanišića.
 • Ovo je prvi put da je sud u Hagu utvrdio odgovornost zvaničnika Srbije za neki od ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.
 • Sud je utvrdio da su Stanišić i Simatović znali za udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih delova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Međutim, nije dokazano da su njih dvojica bili deo tog zločinačkog poduhvata.
 • Presudu je izreklo tročlano sudsko veće na čijem je čelu sudija Barton Hol sa Bahama.
 • Na prvostepenu presudu i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe.
 • Presuda je izrečena nakon ponovljenog suđenja. U prvom postupku Stanišić i Simatović su 2013. godine oslobođeni krivice, a nakon toga je naloženo ponavljanje postupka.
 • Optužnica je Simatovića i Stanišića teretila za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.
 • Tužilaštvo tvrdi da su Stanišić i Simatović stajali iza zloglasnih ratnih formacija - "Crvenih beretki", Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića-Arkana, poznatije kao "Tigrovi" i "Škorpiona", koji su počinili teške zločine tokom ratova devedesetih.
 • Suđenje Stanišiću i Simatoviću je najduži postupak u istoriji suda u Hagu.
14:11 30.6.2021.

Dobar dan. U današnjem blogu pratimo izricanje prvostepene presude bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Donosimo vam prenos uživo iz sudnice u Hagu, reakcije na presudu, brojne materijale, arhivsku građu, videa i fotografije. Ostanite uz naš blog uživo.

14:17 30.6.2021.

Prvostepenu presudu Stanišiću i Simatoviću, nakon ponovljenog suđenja, izreći će tročlano sudsko veće na čijem je čelu sudija Barton Hol sa Bahama.

Pogledajte kako je tekao sudski proces protiv dvojice čelnika Službe državne bezbednosti Srbije, najduži u istoriji suda u Hagu:

Kraj haškog suđenja za ratne šefove srpske tajne policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

14:27 30.6.2021.

Pred Haškim tribunalom i njegovim naslednikom, sudskim Mehanizmom, do sada nijedan funkcioner Srbije nije proglašen krivim za zločine u Hrvatskoj i BiH.

Stanišić i Simatović su izručeni Hagu 2003. godine. Postupak pred sudom traje 18 godina:

14:35 30.6.2021.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces pred Haškim sudom u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG