Dostupni linkovi

Stanišić i Simatović na izricanju prvostepene presude u Hagu, 30. jun 2021.
Stanišić i Simatović na izricanju prvostepene presude u Hagu, 30. jun 2021.

Bivši šefovi srpske tajne policije osuđeni u Hagu na po 12 godina zatvora

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) osudio je prvostepeno na po 12 godina zatvora bivše čelnike Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića. Osuđeni su za pomaganje u ratnim zločinima u Bosanskom Šamcu (BiH) u proleće 1992. godine.

  • Prvostepenom presudom, bivši čelnici Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović su osuđeni na po 12 godina zatvora.
  • Osuđeni su za podržavanje i pomaganje ubistava, deportacije i progona u opštini Bosanski Šamac u Bosni i Hercegovini u proleće 1992. godine.
  • Zločine nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu počinile su srpske snage, uz pomoć paravojnih formacija. U zločinima je učestvovala specijalna jedinica Srbije "Crvene beretke", pod kontrolom Simatovića i Stanišića.
  • Ovo je prvi put da je sud u Hagu utvrdio odgovornost zvaničnika Srbije za neki od ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.
  • Sud je utvrdio da su Stanišić i Simatović znali za udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih delova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Međutim, nije dokazano da su njih dvojica bili deo tog zločinačkog poduhvata.
  • Presudu je izreklo tročlano sudsko veće na čijem je čelu sudija Barton Hol sa Bahama.
  • Na prvostepenu presudu i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe.
  • Presuda je izrečena nakon ponovljenog suđenja. U prvom postupku Stanišić i Simatović su 2013. godine oslobođeni krivice, a nakon toga je naloženo ponavljanje postupka.
  • Optužnica je Simatovića i Stanišića teretila za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.
  • Tužilaštvo tvrdi da su Stanišić i Simatović stajali iza zloglasnih ratnih formacija - "Crvenih beretki", Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića-Arkana, poznatije kao "Tigrovi" i "Škorpiona", koji su počinili teške zločine tokom ratova devedesetih.
  • Suđenje Stanišiću i Simatoviću je najduži postupak u istoriji suda u Hagu.
19:46 30.6.2021.

Stanišićeva odbrana najavljuje žalbu

Odbrana bivšeg šefa Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića najavila je da će uložiti žalbu na presudu kojom je haški sud Stanišića osudio na 12 godina zatvora zbog zločina u Bosanskom Šamcu.

Stanišićev branilac Vejn Džordaš (Wayne Jordash) je za agenciju Beta izjavio da će se žaliti i na presudu i na visinu kazne, koju je nazvao "očigledno preteranom".

Advokat Džordaš iz Velike Britanije je naglasio da je haški sud osuđujućom presudom Stanišiću pokušao da "opravda ono što se ne može opravdati - sudski proces koji traje 18 godina".

Stanišićev branilac je, istovremeno, rekao da je "odahnuo zato što je sud odbacio apsurdnu teoriju tužilaštva da je Stanišić bio koordinator vojnih i paravojnih jedinica" koje su počinile zločine, prenela je Beta.

19:40 30.6.2021.

Ministarstvo pravde Hrvatske: Očekujemo da žalbeno vijeće preinači presudu

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske izrazilo je nezadovoljstvo presudom Stanišiću i Simatoviću. Ocenjuju da osuđujuća presuda samo za zločine počinjene u Bosanskom Šamcu "ne odražava ratna događanja i stvarne uloge Stanišića i Simatovića tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu".

"Ovakva odluka izaziva nezadovoljstvo i zato jer je u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića za zločine počinjene na državnom području Republike Hrvatske, utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, sudjelovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović", navodi se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa izrazilo je nadu da će Žalbeno vijeće preinačiti presudu, te Stanišića i Simatovića osuditi za sve zločine počinjene na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Podsjećamo, radi se o najtežim i najokrutnijim zločinima poput onih u Vukovaru, Škabrnji i Srebrenici, počinjenih u provedbi velikosrpskog projekta režima Slobodna Miloševića, koji nesumnjivo zaslužuju najstrožu moguću kaznu", stoji u reakciji hrvatskog ministarstva pravosuđa.

19:23 30.6.2021.

Bramerc: Presuda korak napred u utvrđivanju odgovornosti za ratne zločine

Tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc saopštio je da osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja korak napred u osiguravanju odgovornosti lica najodgovornijih za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

"Kao visoki zvaničnici Službe državne bezbednosti Srbije, Stanišić i Simatović su doprineli zločinima koje su počinile paravojne snage i druge naoružane grupe u kampanji etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva", navodi se u saopštenju Bramerca.

Bramerc se, u ime Tužilaštva, zahvalio žrtvama i svedocima koji su učestvovali u ovom postupku. Rekao je da njihova spremnost da istupe i svedoče govori o njihovoj hrabrosti, kao i o važnosti pravosudnog postupka.

"Iako je ovo poslednje prvostepeno suđenje održano u Hagu, i dalje postoji na hiljade osumnjičenih za ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije koje još uvek treba procesuirati. Nastavićemo intenzivne napore na pružanju podrške i pomoći kolegama u nacionalnim tužilaštvima, kako bismo osigurali da se postigne više pravde za veći broj žrtava", rekao je on.

Bramerc je izrazio zadovoljstvo zbog zaključka sudskog veća da je Tužilaštvo izvelo dokaze koji van razumne sumnje dokazuju Stanišićevu i Simatovićevu odgovornost za neka krivična dela za koja se terete.

"Tužilaštvo će pažljivo proučiti pismenu presudu kada bude dostupna, uzimajući u obzir tačke optužnice za koje Pretresno veće nije utvrdilo da su dokazane van razumne sumnje, i odlučiti postoje li osnovi za žalbu", zaključeno je u saopštenju.

19:10 30.6.2021.

Društvo za ugrožene narode BiH: Potvrđena odgovornost Srbije

Ogranak međunarodnog nevladinog Društva za ugrožene narode u Bosni i Hercegovini (BiH) saopštio je da je presudom u Hagu potvrđena odgovornost i učešće Srbije u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH.

"Time je (sud) prekinuo dosadašnju praksu delegiranja krivice za zločine masovnog protjerivanja, masovnog silovanja, masovnog ubijanja i deportacija u logore na bosanske Srbe" navele su Fadila Memišević i Belma Zulčić iz Društva za ugrožene narode za BiH.

Priznanje suda, dodaje se u saopćenju, "predstavlja olakšanje ne samo preživjelim žrtvama već otvara put ka konačnom suočavanju Srbije sa prošlošću i priznavanju vlastite odgovornosti za počinjene zločine".

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG