Dostupni linkovi

Počelo suđenje optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca


Aleksandar Macan (u sredini), jedan od optuženih za ubistvo policajaca u Sarajevu, tokom prvog ročišta na Sudu u Sarajevu, 7. februar 2023.
Aleksandar Macan (u sredini), jedan od optuženih za ubistvo policajaca u Sarajevu, tokom prvog ročišta na Sudu u Sarajevu, 7. februar 2023.

Pred Kantonalnim sudom Sarajevo 7. februara počelo je suđenje trojici optuženih za ubistvo sarajevskih policajaca, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Optuženi Savo Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković terete se da su 26. oktobra 2018. godine, tokom krađe automobila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, ispalili najmanje 20 hitaca u dvojicu policajaca.

Policajac Adis Šehović preminuo je na licu mjesta, a Davor Vujinović nekoliko sati kasnije.

Marinković, Macan i Trifković izjasnili su se 10. januara da nisu krivi, na ročištu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića 7. decembra 2022. godine.

Prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i istražiocima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Marko Trifković (u sivom džemperu), osumnjičeni za ubistvo policajaca, tokom prvog ročišta na Sudu u Sarajevu, 7. februar 2023.
Marko Trifković (u sivom džemperu), osumnjičeni za ubistvo policajaca, tokom prvog ročišta na Sudu u Sarajevu, 7. februar 2023.

Među dokazima su, između ostalog, dijelovi puškomitraljeza s 20 čahura iz koga su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani na Palama, na području bh. entiteta Republika Srpska.

Saslušano je oko 500 osoba, urađena su vještačenja, te ostvarena saradnja sa EUROPOL-om i INTERPOL-om.

Neki dokazi su potkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom, koje je pribavilo Tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći, odnosno od pravosudnih organa SAD-a i Francuske, saopštilo je ranije Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Optužnicu, s više od 400 dokaza, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je sredinom decembra 2022. godine.

Macan priznaje da je bio u krađi, ali ne da je pucao

Prema optužnici koju zastupaju tužiteljice Aida Topalović i Šejla Heljić, Sava Marinković, Marko Trifković i Aleksandar Macan dovezli su se iz Lukavice u sarajevsko naselje Alipašino polje da ukradu vozilo.

Sava Marinković je sjedio u, ranije ukradenom, automobilu Seat Leon i čuvao stražu.

Marko Trifković je, prema optužnici, otvorio auto i bio ''pod haubom'' Golfa VI hrvatskih registracija koji su krali. Aleksandar Macan je sjedio u kabini Golfa koji su zajedno pokušavali upaliti.

Marinković je, kako je navelo tužilaštvo, ispalio najmanje 20 metaka na policijsko vozilo koje je u tom trenutku naišlo u kojem su bili policajci Adis Šehović i Davor Vujinović, a Macan dva metka iz pištolja.

Duško Tomić, advokat Aleksandra Macana, kazao je u uvodnoj riječi 7. februara da se njegov klijent vratio iz Španije te s njim sam ušao u zgradu Tužilaštva Kantona Sarajevo i predao se ''kako bi se došlo do istine'' kao i da je do suđenja došlo zbog njegovog svjedočenja.

''On je bio tamo. Išao je da krade auto, ali nije pucao niti je znao da će iko pucati. Mi sarađujemo. Samo prvooptuženi (Sava Marinković) zna zašto je pucao'', kazao je Tomić u uvodnoj riječi.

Naglasio je da se za krađu auta ''ide šest mjeseci u zatvor, a mi sad ovde govorimo u 40 godina zatvora za ubistvo''.

Dodao je da su policajci ubijeni mecima iz puškomitraljeza, kako je pokazalo vještačenje te da nema traga mecima iz pištolja.

''Tužilaštvo tvrdi da je Macan ispalio dva metka iz pištolja, a on niti je pucao iz pištolja, niti je vidio da je iko pucao iz pištolja. Pitanje je kako su se dva 'živa' metka iz pištolja našla na licu mjesta'', kazao je advokat Tomić.

Advokati prvooptuženog Save Marinkovića i Marka Trifkovića nisu iznosili uvodne riječi.

Šta se zna o optuženima?

Savo Marinković, jedan od osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, izručen je Bosni i Hercegovini iz Njemačke 27. jula 2022. godine.

Za Marinkovićem je bila raspisana potjernica zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo i krađu, a njemačke vlasti su ekstradiciju odobrile 17. jula.

Marko Trifković uhapšen je u februaru 2022. godine. On je i ranije privođen zbog krađa automobila i optužen je za više krivičnih djela.

Trifković je bio uhapšen i 10. januara 2020. na Palama, nakon što je godinu proveo u bijegu. Pred Sudom BiH optužen je da je od 2011. do 2017. godine bio član organizovane kriminalne grupe koja se bavila krađom automobila, rastavljanjem vozila na dijelove i njihovom preprodajom na tržištima BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Riječ je o akciji protiv automafije koja je provedena pod kodnim nazivom "Volan", u okviru koje je optuženo 27 osoba. Terete se da su naoružani i maskirani krali automobile, uz upotrebu radiostanice kako bi pratili kretanja policije.

Aleksandar Macan, treći osumnjičeni za ubistvo dvojice policajaca, predao se u decembru 2021. godine kad je s advokatom ušao u prostorije Tužilaštva Kantona Sarajevo. Macan se do tada nalazio u bjekstvu i za njim je bila raspisana međunarodna potjernica.

XS
SM
MD
LG