Dostupni linkovi

Interpol objavio crvenu potjernicu za Aleksandrom Macanom


Interpolova Crvena potjerica
Interpolova Crvena potjerica

Međunarodna krivična policija Interpol objavila je crvenu potjernicu za Aleksandrom Macanom osumnjičenim za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Macan se nalazi u bjekstvu, a na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za Macanom je raspisana međunarodna potjernica.

U potjernici se navodi da se sumnjiči za ubistvo i tešku krađu.

Policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Katona Sarajevo Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su u pucnjavi koja se dogodila u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Do pucnjave je došlo kada su policajci zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 4. novembra su obavili pretrese na više lokacija na području Istočnog Sarajeva i Pala, s ciljem pronalaska dokaza u vezi sa ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Nakon pretresa, tri osobe su saslušane u sklopu istrage, a komesar MUP-a KS Nusret Selimović kazao je da se više osoba može dovesti u vezu sa ubistvom policajaca.

Selimović je istakao da se ubistva sarajevskih policajaca, s policijskog aspekta mogu smatrati rasvijetljenim.

Tokom istrage ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića saslušano je i ispitano 300 osoba.

U međuvremenu SIPA je preuzela je istragu ubistva policajaca saopšteno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Interpolove crvene potjernice izdaju se za bjegunce koji se traže zbog krivičnog procesuiranja ili izdržavanja kazne. Predstavlja zahtjev policiji širom svijeta da lociraju i privremeno uhapse osobu dok čekaju na izručenje, predaju ili sličnu pravnu radnju.

XS
SM
MD
LG