Dostupni linkovi

Vještakinja obrane protiv nalaza sarajevskih istražitelja


Zorica Subotić u sudnici 28. rujna 2015.

Zorica Subotić je kao svjedokinja obrane pokušavala osporiti nalaze istraga masovnih ubojstava Sarajlija kojih je tijekom troipogodišnje opsade (1992-1995) ubijeno oko 11.500

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavio se višednevni iskaz vještaka za balistiku Zorice Subotić. Ona je kao svjedokinja obrane pokušavala osporiti nalaze istraga masovnih ubojstava Sarajlija kojih je tijekom troipogodišnje opsade (1992-1995) ubijeno oko 11,500.

Zbog terora nad Sarajlijama već su osuđena dvojica zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomir Milošević i Stanislav Galić, a za iste zločine Haški sud još treba izreći presudu generalu Mladiću i ratnom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kao najviše pozicioniranim dužnosnicima bosanskih Srba.

Vještak obrane za balistiku Subotić i treći dan iskaza nastavila je osporavati nalaze sarajevskih i međunarodnih istražitelja u vezi incidenata gađanja Sarajlija, tvrdeći da su u njima krivo utvrđeni pravci ispaljenja s položaja srpskih snaga.

Snimak s istrage jednog od granatiranja
Snimak s istrage jednog od granatiranja

Mnogi od istražitelja svjedočili su o svojim istragama kao svjedoci haškog tužiteljstva. Poput Mirze Sabljice, koji je od 1992.do 1995.godine istražio na stotine minobacačkih i snajperskih napada na Sarajlije, među ostalim i granatiranja tržnice Markale.

Vještak za balistiku Subotić napravila je analizu više incidenata koje je Sabljica istražio te ustvrdila da je pravac ispaljenja – spomenuti sarajevski policajac krivo utvrđivao.

Čini nam se da je osnovni problem nastao kada su istražitelji obilježili na skici lica mjesta - obilježili sjever za 60 stupnjeva pogrešno te su onda i donijeli krive zaključke.“, navela je svjedokinja o svojim nalazima čiju će ispravnost pak prosuđivati u razmatranju odgovornosti – tročlano prvostupanjsko sudsko vijeće.

Vještakinja: na Sarajlije pucala ARBiH

Subotić je, kao jedna od svjedokinja obrane s najdužim iskazom suđenju generalu Mladiću – osporavala nalaze niza istraga – kao što je granatiranje Sarajlija u redu za kruh u Ulici Vase Miskina, u redu za vodu u Dobrinji, granatiranje djece na Alipašinom polju te granatiranja buvlje pijace.

U njima je poginulo i ranjeno na stotine građana, no odgovornost za njihovo stradanje Subotić je prebacivala na Armiju Bosne i Hercegovine, tvrdeći da je pucano s njezinih položaja na vlastite građane – što je i jedna od teza Mladićeve obrane.

„Rekla sam da je ugao 230 stupnjeva i da je tu između 300 i 450 metara rastojanje s kojeg je izvršeno ispaljenje. Pa to pokazuje da je ispaljeno s položaja Armije BiH. Naravno konstatirano je da je mina od 120mm, to nije bilo sporno“, čitala je svoje nalaze drugačije od nalaza istražitelja.

Svjedočenje Subotić potrajati će više dana, budući da će ju nakon glavnog iskaza, unakrsno ispitivati haško tužiteljstvo, koje će ju suočiti sa sarajevskim istragama na temelju čijih zaključaka su i formirane haške optužnice.

VIDEO: Dio glavnog iskaza Subotić

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG