Dostupni linkovi

Vojni stručnjak: Minobacačima gađane Sarajlije, ne vojni ciljevi


Ričard Higs, 4. studeni 2013.
Ričard Higs, 4. studeni 2013.
Nakon iskaza zaštićenog svjedoka RM-280 na sjednici potpuno zatvorenoj za javnost, suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom stručnjaka za minobacačke projektile Ričarda Higsa (Richard Higgs), koji je istraživao nekoliko granatiranja Sarajeva navedenih u optužnici.

Higs, koji je analizirao na desetine tisuća ispaljenih minobacačkih projektila u britanskoj vojci, napravio je izvještaj o minobacačkim napadima na tržnicu Markale, Livanjsku ulicu i sarajevsko naselje Dobrinja. Zaključak istrage je bio da su se pri tom gađali civili, a ne navodni vojni položaji skriveni u civilnim objektima.

„Ako biste željeli razoriti zgradu, bilo bi potrebno više od jednog ili dva projektila kako bi postigli razornu moć“, naveo je svjedok opisujući minobacače kao neefikasno oružje za razaranje zgrada.

„Jedino vrijeme kada se ispaljuje mali broj projektila, onda ono služi za maltretiranje i ometanje kretanja civila u tom području. Tako da ispaljivanje malog broja projektila je maltretiranje i ometanje“, pojasnio je nalaze iz svog izvještaja o teroriziranju Sarajlija.

Higs je opisao kako se to moglo zaključiti i prema upaljačima minobacačkih projektila, koji namjerno nisu podešavani da detoniraju prilikom udarca u tlo, odnosno „nisu tempirani“ sa ciljem izazivanja maksimalnog broj ljudskih žrtava rasprskavanjem šrapnela iznad mjesta udara, a ne stvaranje što većeg kratera na mjestu udara.

Britanski vojni stručnjak za minobacače je već svjedočio na suđenjima zapovjednicima Sarajevsko romanijskog korpusa VRS-a Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću, osuđenim na dugotrajne kazne zatvora zbog napada na sarajevske civile između 1992. i 1995. godine, kao i na suđenju bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, koji se brani od istih optužbi po zapovjednoj odgovornosti kao i general Mladić.

Tamo je također opisao kako se minobacačima može jako precizno gađati, odnosno da granate nisu padale po Sarajevu nasumično - nego namjerno po područjima gdje su stanovnici obavljali svakodnevne dužnosti, poput odlaska po vodu ili na tržnicu.

TON: Dio iskaza o karakteristikama minobacačkih projektila

Također, da prema njegovom iskustvu – veliku preciznost minobacačkog djelovanja postižu vojne snage koje na određenim položajima ostaju duže vrijeme, a budući da je Sarajevo držano od Vojske Republike Srpske pod opsadom gotovo četiri godine, njezino gađanje minobacačima je, prema Higgsu, tim moralo biti prezicnije.

Higs se na suđenju generalu Mladiću osvrnuo i na period ispaljivanja pojedinačnih projektila, odnosno da se često, poput u navedenim incidentima – prvo ispalio jedan, nakon čega bi se pričekalo s ispaljivanjem drugog „kako bi se povećao broj žrtava“ budući da bi se u većini slučajeva ljudi ponovno skupljali kako bi pomogli povređenima.

(VIDEO: Opsada Sarajeva - stradanja civila)
Opsada Sarajeva - stradanje civila
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00
Direktan link

U redu za humanitarnu pomoć 4. veljače 1994. godine, Sarajlije su prema zaključku svjedoka namjerno i precizno pogođeni. Kao i 18.lipnja 1995. godine na mjestu gdje se uzimala voda kod škole Simon Bolivar, minobacačkom napadu koji je odnio 7 života, a koji su opisali i vojni promatrači UNPROFOR-a u svojim izvještajima.

Iskaz o namjernom gađanju Sarajlija Higs će nastaviti u utorak kada će ga u unakrsnom ispitivanju nastaviti osporavati obrana generala Mladića. Nakon njega tužiteljstvo će izvesti, među zadnjim svjedocima, još nekoliko stručnjaka koji su napravili analize i ostalih zločina – dvostruki genocid, progone i uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG