Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Poricanje odgovornosti za glad u Srebrenici


Slavko Kralj
Slavko Kralj
Kako bi osporio optužbe za namjerno spriječavanje humanitarne pomoći zaštićenim zonama u Bosni i Hercegovini tijekom rata, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izveo je kao svjedoka obrane bivšeg člana Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS-a) Slavka Kralja.

Nakon što je potvrdio teze Karadžića o zaustavljanju humanitarnih konvoja UN-a isključivo zbog zaustavljanja šverca oružja protivničkoj strani, tužiteljstvo je podsjetilo pukovnika Kralja na VRS-ovu strategiju namjernog pogoršanja uvijeta u zaštićenim zonama, kako bi se stvorili nepodnošljivi uvjeti za stanovništvo.

Osim što je ustvrdio u svoju obranu kako su mirovne snage Ujedinjenih naroda (UN) švercale oružje kršeći embargo, Karadžić je zatražio od umirovljenog pukovnika Kralja – da potvrdi kako su civili srpske nacionalnosti zapravo onemogućavali prolaz hrane i lijekova u zaštićene enklave, a ne vojska bosanskih Srba, VRS.

„Ovdje je sugerirano, tijekom izvođenja dokaza protiv mene, da to nisu bile spontane prepreke već da je to bilo fingirano (namješteno). Kakva su Vaša saznanja – je li vojska (VRS) fingirala i koristila se narodom da bi zaustavljala konvoje?“, ispitivao je Karadžić tražeći potvrdu svojih teza.

„Gospodine predsjedniče, ja sam u poslu konvoja od 1992.godine. Ni jedan mi slučaj nije poznat da je vojska nešto poturala ili fingirala – da bi se obustavili prolazi konvoja. Naprotiv činjeno je suprotno, da se sve učini da konvoji prođu“, ustanovio je najprije u glavnom iskazu Karadžićev svjedok.

Kako bi pokazala njegovu nevjerodostojnost, tužiteljica Caroline Edgerton je Kralja suočila s njegovom odgovornošću za ograničavanje prolaska humanitarnih konvoja UN-a, budući da je upravo on u Glavnom štabu VRS-a bio jedan od odgovornih za njihovu kontrolu i propuštanje.

„Na osnovu svega toga što ste znali, da su ograničenja u pogledu isporuke pomoći u enklavi Srebrenica –bila štetna za civilno stanovništvo?“, ispitivala je tužiteljica želeći pokazati da je i svjedok bio svjestan – što se željelo postići zaustavljanjem UN-ovim konvojima.

„To se ja ne slažem. Ja sam samo rekao da je time što je uzela iz konvoja, muslimanska vojska oslabila stanovništvo“, poricao je svjedok odgovornost VRS-a za glad prognanika u enklavi prebacujući ju na Armiju Bosne i Hercegovine koja je prema njegovom mišljenju raspolagala hranom dostavljenom stanovništvu.

Pukovnik Kralj je odbacivao i svoju odgovornost za zaustavljanje konvoja UN-a opravdavajući se kako on nije bio zadužen za procjene u Glavnom štabu VRS – koliko je snagama UN-a potrebno hrane, goriva i opreme.

Time je zapravo neposredno potvrdio - da se osim zaustavljanja navodnog šverca, želio spriječiti prolaz hrane za desetke tisuća prognanika, ograničavajući njezin prolaz u količinama dostatnim samo za par stotina mirovnih promatrača UN-a.

Kao odgovornu osobu koja je to procjenjivala Kralj je spomenuo pokojnog pukovnika VRS-a Miloša Đurđića, što je već učinio i na suđenju obavještajnom oficiru VRS-a iz Glavnog štaba Zdravku Tolimiru gdje je za potrebe obrane opisao - kako je UNPROFOR bio pristran i naklonjen neprijateljskoj strani.

O izgladnjivanju pripadnika UNPROFOR-a

Tužiteljica Edgerton je također podsjetila Kralja - kako je zaustavljanje konvoja od strane VRS-a bilo toliko učestalo i dugotrajno da su čak i sami pripadnici mirovnih snaga UN-a unutar zaštićenih zona - bili gladni. A kamoli pripravni izvršavati svoj posao i štititi prognano stanovništvo, nakon što im je zbog nedostatnih sredstava bataljon prepolovljen s 300 na 150 ljudi.

„Organizacija odbijanja ponovnog snabdjevanja sugerira da se radilo o nečemu sistematsko, zar ne?“, ispitivala je tužiteljica podsjećajući na više izvještaja nizozemskog bataljona UN-a o uzaludnom iščekivanju hrane, goriva i opreme.

„Meni nije to bilo poznato, da je to nešto što se radi sistematski“, nastavio je poricati svjedok.

„Izjavljujete da je nizozemski bataljon izgladnjivao sam sebe?“, upitala je Edgerton nakon što je Kralj ustvrdio da su se snage UN-a snabdjevale dovoljno za njihove potrebe, jer su o tome vodili računa u Glavnom štabu VRS-a.

„Ja to ne kažem, ja kažem da je nizozemski bataljon dio svoje hrane usupio muslimanima, a dogodilo se da nije dobio u određeno vrijeme, iz nekih razloga (novu) hranu za sebe. To je moja varijanta“, pokušao je obrazložiti svoj stav svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:11 0:00
Direktan link

Kao idući svjedok Karadžićeve obrane od optužbi za genocid i ostale zločine u BiH, s iskazom je počeo Radojica Mlađenović, predsjednik Izvršnog odbora i načelnik Kriznog štaba Foča, koji se i danas nalazi na istaknutom položaju u spomenutoj općini gdje je početkom agresije 1992.godine ubijeno preko tisuću i pol građana nesrpske nacionalnosti. Mlađenović će iskaz dovršiti u petak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG