Dostupni linkovi

Tolimir počeo obranu


Zdravko Tolimir na suđenju u Hagu, 23. siječanj 2012.
Zdravko Tolimir na suđenju u Hagu, 23. siječanj 2012.
Na Haškom sudu počela je obrana generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića za sigurnost i obavještajne poslove u Glavnom štabu VRS- a.

Kako bi se pokušao obraniti od optužbi za učesništvo u genocidu u Žepi i Srebrenici u srpnju 1995. godine, Tolimir će pozvati samo 4 svjedoka za čije je ispitivanje predviđeno 36 sati.

Kao prvog svjedoka obrane Tolimir, koji se zastupa sam, izveo je svog nekadašnje kolegu iz VRS-a Slavka Kralja.

„Neka proces završi za njegove sudionike kako je to najbolje za njihove duše“, započeo je optuženi Tolimir svoju obranu uobičajenom porukom koju izgovara svakog radnog dana u sudnici kada mu raspravni suci daju riječ.
Slavko Kralj na suđenju Zdravku Tolimiru u Hagu, 23. siječanj 2012.
Slavko Kralj na suđenju Zdravku Tolimiru u Hagu, 23. siječanj 2012.

„Želim mir Božjoj kući ovoj i sudionicima u ovom procesu. I na današnjem suđenju. Želim da se ovaj i sljedeći dan, i ukupno suđenje i ukupan proces završe u skladu s Božjom voljom, a ne kako to ja hoću“, rekao je u uvodu Tolimir.

Prvi svjedok Tolimirove obrane Slavko Kralj bio je pripadnik Kninskog korpusa kada se Jugoslavenska narodna armija JNA, stavila na stranu srpskih pobunjenika u Hrvatskoj.

Kralj je ispričao kako je kao bivši promatrač UN-a u Iranu, tijekom kasnijih kontakata sa svojim nekadašnjim kolegama, saznao – da je mirovna misija pristrana. Prvo u Hrvatskoj, a kasnije u Bosni i Hercegovini.

„Kao oficir za vezu, u kontaktima s drugim oficirima koji su bili u Slavoniji osjetio sam veliku pristranost na strani tadašnje vojske Hrvatske.....U razgovorima, kasnije, s pripadnicima UNPROFOR-a, jednostavno im je data druga slika o pripadnicima Vojske Republike Srpske. Meni mnogi nisu ni vjerovali da sam bio pripadnik snaga UN, dok nisam progovorio engleski jezik i upoznao ih s nekim procedurama“, ustvrdio je bivši pripadnik JNA, a kasnije VRS-a.

(Svjedok o zahtjevu mirovnih snaga i njihovom unajmljivanju od strane
neprijatelja)



Svjedočenje o pristranosti UN-ovih promatrača bi trebalo prema Tolimiru pokazati kako su i njihovi izvještaji promatrača o ratnim aktivnostima i zločinima - bili preuveličani i lažni, odnosno nenaklonjeni srpskoj strani. Između ostalog i o događajima u Srebrenici kada je prema optužnici ubijeno oko 8000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, a ostatak stanovništva protjeran.

(Svjedok o UNPROFOR-u kao neprijatelju „na hrvatskoj i bošnjačkoj strani na štetu srpske“)


Ispitivanje svjedoka Kralja će se nastaviti i u utorak.

Podsjetimo, Tolimir je prebačen na Haški sud 2007.-e, procesuiranje je počelo nakon gotovo 3 godine u veljači 2010, a predviđeno je da suđenje završi početkom ožujka ove godine.

Tužiteljstvo je tijekom svog dokaznog postupka izvelo 126 svjedoka.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG