Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Obrana izvela svjedoka tužiteljstva sa suđenja Mladiću


Milenko Todorović
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić pozvao je kao svog svjedoka Milenka Todorovića, sigurnosnog oficira iz Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) koji je prije nekoliko dana svjedočio kao svjedok optužbe na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću.

Todorović, bivši oficir za sigurnost Istočno-bosanskog korpusa VRS-a u čijoj je nadležnosti bio logor Batković – opisao je na oba suđenja kako mu je dan poslije pada Srebrenice u srpnju 1995.godine njegov pretpostavljeni, sigurnosni oficir iz Glavnog štaba VRS-a Zdravko Tolimir – rekao da pripremi smještaj za oko 1.000 do 1.200 zarobljenih Srebreničana.

Spomenuti zarobljenici nikada nisu stigli na odredište, a nakon što je Todorović nazvao Tolimira da provjeri zašto zarobljenici ne dolaze, on mu je odgovorio – da se od tog zadatka odustalo. Podsjetimo, Haški sud je Tolimira nepravomoćno osudio na doživotni zatvor zbog učešća u genocidu u Srebrenici i Žepi.

Kako bi pokazalo da je komuniciranje oficira VRS-a bilo intenzivno u sporno vrijeme te kako je o tim događajima morao preko svojih obavještajnih kanala biti upoznat i optuženi – tužiteljstvo se u unakrsnom ispitivanju najviše bavilo pozivima u vezi nedolaska zarobljenika. Nakon što je Todoroviću Tolimir rekao da zarobljenici neće stići, zapovjednik Istočno-bosanskog korpusa VRS-a Novica Simić također se raspitao o toj promjeni plana, budući da su obitelji zarobljenih srpskih vojnika s nestrpljenjem očekivali u Bijeljini zarobljene Srebreničane s kojima se trebala obaviti razmjena.

Simić je nazvao tada Vinka Pandurevića, zapovjednika Zvorničke brigade VRS-a, koji je nepravomoćno osuđen na 17 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja srebreničkih ubojstava.

„Da nazvao ga je nakon što se našao u nezgodnom trenutku kada sam mu rekao da zatvorenici ne dolaze.“, potvrdio je Todorović, opisavši kako je Simić s Pandurevićem obavio razgovor o nedolasku zarobljenika isti dan, neposredno nakon spomenutog razgovora s Tolimirom.

„Nakon tog razgovora Simić me pozvao u kancelariju i obavijestio da mu je Pandurović rekao da ima još mogućnosti zarobljavanja Srebreničana u njegovom rejonu.“, naveo je svjedok koji je potom podsjećen od strane tužiteljstva na svoj iskaz na suđenju generalu Mladiću. Tamo je opisao kako general Mladić nije želio napraviti puč protiv Karadžića te da se radilo o umjerenom zapovjedniku koji je radio samo svoj posao i izvršavao zapovjedi. Drugim riječima – da je kao zapovjednik Glavnog štaba VRS-a – samo izvršavao zapovjedi predsjednika Karadžića kao vrhovnog zapovjednika vojske.
Prema optužnici, umjesto u logor Batković, zarobljeni muškarci iz Srebrenice prebačeni su u okolicu Zvornika, gde su ih pripadnici VRS-a strijeljali.

Karadžić je, kao i general Mladić, optužen za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice počinjen u danima nakon što je VRS 11. srpnja 1995. godine zauzela tu enklavu. Njemu se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, koji je u sedam općina poprimio razmjere genocida, teror nad Sarajlijama i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

VIDEO: O zločinama u Bijeljini i logoru Batković


Suđenje će se nastaviti u petak iskazom Željka Mejakića, zapovjednika logora Omarska, koji je doveden iz zatvora gdje izdražava kaznu od 21 godinu, nakon što je osuđen na sudu BiH.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG