Dostupni linkovi

Ponovo odgođeno suđenje za ubistvo Tatona


Brice Taton, arhiv
Brice Taton, arhiv
U mnogim sudskim procesima u Srbiji, koji imaju osetljivu političku ili društvenu ulogu često se kroz formalno procesne postupke odugovlače suđenja. Time se otvara pitanje, kako efikasnosti pravosuđa, tako i spremnost države da razreši važne sudske procese. U četvrtak je ponovo odloženo suđenje grupi od 14 optuženih za ubistvo Brisa Tatona u centru Beograda prošlog septembra.

Gotovo kao pravilu sva važnija suđenja u Srbiji koja mogu imati negativne društvene ili političke implikacije, stalno se odlažu iz procesnih razloga. Slučaj paljenja Bajrakli džamije u Beogradu tapka u mestu, suđenje za paljenje Američke ambasade takođe. Ništa bolje ne stoje i nekoliko drugih procesa u kojima je predmet suđenja povreda ljudskih prava manjinskih grupa.

Sve to zbog nedostataka svedoka ili zbog procesnih propusta koji doduše imaju zakonsko uporište. Time se otvara pitanje, kako efikasnosti pravosuđa, tako i spremnost države da razreši važne sudske procese, kaže Milan Antonijević iz Jukoma.
Ovde kako se radi o teškom krivičnom delu i ne može biti zastare slučaja, ali je problem ako postoje pritisci na svedoke, upozorava Milan Antonijević iz Jukoma.


„Nažalost to jeste tačno. Mi smo u prethodnom periodu imali mnogo više nego sada rupa u zakonu koje su omogućavale da se dodje do toga da sam proces zastari. Međutim ovde kako se radi o teškom krivičnom delu, mislim da o zastari nemožemo govoriti. Možemo govoriti samo o tome ukoliko postoje pritisci na svedoke ili ukoliko se oni ne osećaju dovoljno slobodno da govore o onome što su videli da tu možemo imati jedan problem. Međutim kažem sud mora pronaći način da postupke vodi na jedan zadovoljavajući i efikasan način. Ukoliko je potrebno promeniti zakon, naravno o tome parlament mora po hitnom postupku odlučivati i moraju se stvoriti preduslovi za vođenje ovakvih postupaka”, kaže Antonijević

Ozbiljne povrede ljudskih prava


Suđenje za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona ponovo je odloženo jer se od sedam svedoka na suđenju grupi od 14 optuženih pojavio samo jedan za koga je sud procenio da njegov iskaz bez lekarke koja je prva pružila pomoć Tatonu na lica mesta nebi bio kompletan. To je za punomoćnika roditelja Brisa Tatona advokata Slobodan Ružića pogrešan smer koji usporava čitav proces.

„Sledeće suđenje je zakazano za 8, 9 i 10 novembar. Ja se nadam da će do tada svi ovi svedoci biti saslušani. Meni se čini, a ne čini se samo meni da ovaj postupak ide dosta sporo. Ja sam nakon ovog razgovarao sa roditeljima Brisa Tatona i oni su vrlo nezadovoljni time što ovo suđenje ide sporo, ali ja sam im objasnio nažalost da je naše pravosuđe tako i tako funkcioniše naš sistem”, konstatuje advokat porodice Taton Slobodan Ružić.
Radi se o vrlo ozbiljnim povredama ljudskih prava, bilo da je u pitanju paljenje džamija ili ubistvo francuskog državljanina, navodi Saša Gajin iz Centra za unapređivanje pravnih studija.


Na suđenju se nisu pojavila ni tri svedoka iz Francuske pošto im nije uručen poziv, kao ni zaštićeni svedoci. U mnogim sudskim procesima u Srbiji, koji imaju osetljivu političku ili društvenu ulogu, često se kroz formalno procesne postupke odugovlače suđenja.

Da li država odnosno pravosuđe imaju mehanizme da obezbede prisustvo svedoka, analizira Milan Antonijević.

“Postoje mehanizmi na koje sud može koristiti kako bi se čitav proces ubrzao. Ne vidim da je bilo kome u interesu da se ovakav proces razvlači u nedogled, bez obzira što se ovde radi o stranom državljaninu. Mislim da u svim procesima, kada se radi o ovako teškim krivičnim delima i tom jednom zločinu iz mržnje, mora biti sam proces veoma brz i ne možemo dozvoliti da se zbog nekih procesnih stvari koje su često manipulacija advokata ili ljudi koji su svedoci da se zbog toga sam proces ne mrda sa početne tačke”, kaže Antonijević.

Da ipak nešto suštinski nedostaje u vezi pravne odgovornosti i zakonskih rešenja prema onima koji izazivaju ili vrše akte povrede ljudskih prava na flagrantan način, primetio je i Saša Gajin iz Centra za unapređivanje pravnih studija.

“Dakle radi se o vrlo ozbiljnim povredama ljudskih prava. Bilo da je u pitanju paljenje džamija ili ubistvo francuskog državljanina. Dakle sve su to slučajevi kada se procesi odugovlače, kada mi ne možemo da vidimo kraj tih postupaka. Radi se o slučajevima koji su vrlo ozbiljnog karaktera, veoma složenim slučajevima i sa te strane možemo da kažemo da se radi o pravim testovima za domaći pravosudni sistem”, zaključuje Saša Gajin.

*****
Ukoliko vas zanima, preporučujemo vam i tekstove:
Osude ubistva Brisa Tatona: Građanska Srbija protiv nasilja
Beograd će postaviti spomen ploču Brisu Tatonu
Optužnica za ubistvo Brisa Tatona
Obračun sa huliganima i van stadiona
Koji su uzroci navijačkog nasilja?
XS
SM
MD
LG