Dostupni linkovi

Strani tužioci nepoželjni za SNSD


Nakon stranačkog savjetovanja SNSD-a održanog u Banjoj Luci, lider ove stranke i premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je apsolutno neprihvatljiv bilo kakav ostanak stranih sudija i tužilaca na bilo kojem nivou i u bilo kojem segmentu pravosuđu BiH.

On je podsjetio da je Narodna skupština RS ranije usvojila zaključak shodno kojem je za ovaj entitet jedino moguće da u drugostepenom vijeću Odjeljenja za ratne zločine ostanu strane sudije.

Međutim, i taj zaključak će se povući na jednoj od narednih sjednica narodne skupštine jer je „definitivno jasno da strane sudije i tužioci ne zaslužuju bilo kakvu podršku," kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima u slučaju da se visoki predstavnik Valentin Inzko uz saglasnost ambasadora Vijeća za provedbu mira u BIH odluči da nametne odluku produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH u RS, će to rezultirati sazivanjem sjednice Parlamenta RS i odbijanje bilo kakvih stavova te vrste“.

„Eventualno nametanje odluke o produženju njihovog mandata bilo bi pravno nasilje“,
smatra Dodik.

„To bi obavezivalo organe u RS da ne postupaju u skladu sa tim, nastupila bi određena pacifizacija članova u zajedničkim organima BiH šta god to bude značilo u tom trenutku i mislim da će se za sve to tražiti izjašnjavanje ljudi na referendumu koji treba da kaže – dosta pravnom nasilju u BiH“,
istakao je Dodik.

SNSD je najavio da će, u skladu s inicijativom samog Dodika, krenuti i u „aktivnosti ne priznavanja Tužilaštva i suda BiH, jer , kako kažu, oni nisu legalni ni u skladu sa Ustavom BiH“.

.„Oni su nametnuta organizacija i nema sporazuma između entiteta da se formira Tužilaštvo i Sud BiH“,
naglasio je lider SNSD-a.

On je ocjenio i da je sramna odluka Tužilaštva BiH kojom se obustavlja istraga za ratni zločin u predmetu „Tuzlanska kolona“ i „Bradina“ kod Konjica i potvrđuju potrebu odlaska stranih tužilaca i sudija iz BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije želio da komentariše odluku o obustavljanju istrage, a nije ni potvrdio da li su na današnjem sastanku sa ambasadorima zemalja članica Savjeta za provođenje mira (PIK) donesene odluke o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH i funkcionisanju grada Mostara.

"Razgovarali smo o Mostaru i o sudijama i sutra će biti konferencija za štampu o tome, kao i saopštenje za javnost",
rekao je Incko Srni.

Incko je rekao za BN televiziju da će nakon sastanka Savjeta za provođenje mira u BiH biti poznato da li će kao visoki predstavnik nametnuti odluku o ostanku stranih sudija i tužilaca, zbog čega u Republici Srpskoj prijete referendumom, a čiji mandat ističe 31. decembra, a nekima već 14. decembra.

U petak je gotovo 100 pojedinaca i organizacija potpisalo peticiju koja je upućena visokom predstavniku u BiH i članovima Vijeća za implementaciju mira, kojom traže produženje mandata stranim sudijama i tužiocima u državnom Sudu i Tužilaštvu.
XS
SM
MD
LG