Dostupni linkovi

Sudar mostarskih političkih ovnova, u Neretvu padaju građani


Protest radnika gradskog komunalnog preduzeća, Mostar, januar 2014.
Protest radnika gradskog komunalnog preduzeća, Mostar, januar 2014.
Političko-ekonomska kriza u Mostaru dodatno se zakomplicirala. Grad koji u oktobru 2012. godine jedini nije imao lokalnih izbora usljed sukoba hrvatskih i bošnjačkih stranaka oko izbornih pravila, u novu godinu je ušao bez usvojenog budžeta.

Međutim, pošto Gradsko vijeće, upravo zbog neodržavanja izbora, ne funkcionira, nema organa nadležnog da donese makar odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine. Domaći i međunarodni faktori se slažu da to može učiniti Parlament Federacije BiH, međutim, zbog političkih problema u samom Parlamentu, čiji predsjednik je podnio ostavku, te nepostojanja jasne parlamentarne većine, upitno je kada će finansiranje Mostara doći na red, od čega direktno i indirektno zavisi oko 10.000 ljudi.

Analitičari upozoravaju da neodgovorno ponašanje bh. političara na svim nivoima prijeti potpunim urušavanjem sistema, zbog čega će najviše ispaštati – građani.

Tek što su prošli novogodišnji praznici, nastavljen je niz protesta iz prethodne godine u Mostaru. Tako su višednevne demonstracije pred Gradskom vijećnicom započeli radnici komunalnog preduzeća „Komos“, koji traže isplatu pet zaostalih plata, te konačno rješavanje godinama nagomilavanih problema u oblasti komunale:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00
Direktan link

I dok radnici traže brza rješenja, mostarske političke elite, zakovane u suprotstavljene pozicije oko političke budućnosti grada, traže izlaz iz situacije u kojoj je trenutno Mostar bez finansiranja.

Iako je gradonačelnik Ljubo Bešlić, iz HDZ-a BiH, prošle godine nametnuo budžet, kako se u 2014. ušlo bez usvojenog tog važnog dokumenta, nema zakonskog osnova da Bešlić sam donese odluku i o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine. Zato je sada najveće pitanje kako preživjeti do aprila.

„Nakon 1. 4. ove godine postoji određeni zakonsko utemeljenje da gradonačelnik proglasi proračun, međutim ovaj period do 1.4. treba premostiti", kaže Josip Merdžo iz HDZ-a 1990.

Nakon niza međusobnih, odvojenih sastanaka, i domaći i međunarodni faktori se slažu u jednom: izlaz iz trenutne situacije je u Parlamentu Federacije BiH. Odluku mostarskog gradonačelnika da se obrati nivou Federacije podržava u prvi zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Tamir Waser:

„Vjerujemo da jeste moguće da Federalni parlament usvoji mjere kako bi se osiguralo privremeno finansiranje Grada Mostara", ocjenjuje Waser.

„Jedino angažmanom federalnih institucija, prije svega Parlamenta, ili izmjenama postojećih propisa ili jednokratnim odlukama mogu se otkočiti problemi vezani za finansiranje Grada Mostara", kaže predsjednik Gradskog vijeća u zadnjem sazivu i zvaničnik mostarske SDA Murat Ćorić.

Volja postoji

Međutim, nakon političkih previranja i u samom Federalnom parlamentu zadnjih dana, pitanje je i može li ta institucija – trenutno bez predsjednika i jasne parlamentarne većine - reagirati brzo, što je Mostaru potrebno.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić, nakon razgovora sa Waserom, je izjavio da ima utisak kako postoji volja međunarodne zajednice da se pomogne Mostaru:

„OHR će ovih dana obaviti razgovore sa strankama koje su zastupljene u Parlamentu FBiH i razgovarat će isto tako sa Vladom Federacije jer bi ona trebala da izađe sa određenim amandmanom i u žurnom postupku da se taj amandman usvoji kako bi bilo moguće da Parlament Federacije donese odluku o privremenom financiranju za Mostar", naveo je Bršlić.

Međunarodni predstavnici su, ipak, sasvim jasni: za situaciju u kojoj se i Mostar našao krivi su bh. političari. Prvi zamjenik visokog predstavnika Tamir Waser podsjeća da još nije provedena odluka Ustavnog suda BiH o Mostaru, kojom su poništena posebna izborna pravila za taj grad, oko čega - podsjetimo - već godinama hrvatske i bošnjačke stranke bezuspješno pregovaraju:

Tamir Waser
Tamir Waser
„Našli smo se u ovoj situaciji zbog neuspjeha političara da djeluju, da provedu odluku Ustavnog suda. Da su izbori bili održani na vrijeme ili u bilo kojem mjesecu od oktobra 2012. godine, ne bismo bili u ovoj situaciji", naglašava Waser.

Waser u tom smislu ukazuje i na dešavanja na nivou Federacije BiH, poput – kako je rekao – nepromišljene odluke predsjednika Živka Budimira o smjeni ministra finansija, što sve zajedno šalje zabrinjavajuću poruku:

„Vrijeme je da političari da ostave po strani političke interese, da prestanu donositi odluke ili ne donositi odluke, što sprječava funkcioniranje institucija, osiguranje osnovnih usluga građanima ove zemlje.“

Analitičar bh. političke i uopće društvene zbilje, prof. dr. Enver Kazaz smatra da je Mostar svojevrstan eksperiment domaćih, ali i međunarodnih faktora, te ističe da bošnjačke i hrvatske političke elite na Mostaru vode najozbiljniji politički rat:

„To znači da se nalazimo se na brvnu na kojem se dva politička jarca, bošnjački i hrvatski, tuku do iznemoglosti, ali pritom oni u toj tuči neće pasti sa brvna u Neretvu. U Neretvu će otići stanovništvo ovoga grada i ove zemlje, koje trpi strašnu socijalnu i svaku drugu bijedu", kaže Kazaz.

Naredne sedmice očekuje se i zasjedanje Vijeća za provođenje mira, poznatijeg kao PIC, gdje bi - kako saznajemo - diplomate zemalja članica tog tijela trebali raspravljati i o Mostaru.

U međuvremenu, zbog cijele situacije u kojoj se grad našao, oči oko 10.000 stanovnika Mostara, koji direktno ili indirektno zavise od gradskog budžeta, narednih dana bit će uperene u Parlament Federacije BiH, od kojeg se očekuje da riješi finansiranje potreba grada za prva tri mjeseca ove godine.
XS
SM
MD
LG