Dostupni linkovi

Budimir smijenio federalnog ministra financija Krajinu


Živko Budimir
Živko Budimir
Autor: Ivana Bilić

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u petak je na vanrednoj konferenciji za medije objavio da razrješava dužnosti federalnog ministra financija Antu Krajinu.

Zahtjev za razrješenjem podnio je još u prosincu 2012. premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, tražeći od Budimira smjenu ukupno osam ministara u federalnoj Vladi, članova Narodne stranke "Radom za boljitak", SDA i HSP-a.

Budimir se, međutim, proglasio nenadležnim za utvrđivanje odgovornosti i razrješenje ministara, čiju je smjenu Nikšić tražio uz obrazloženje da ne uživaju podršku parlamentarne većine, da su svojim destrukcijama doveli u pitanje rad federalne Vlade i da nemaju politički kapacitet za obavljenje ministarskih funkcija.

Više od godinu dana kasnije, predsjednik Federacije BiH odlučio se na smjenu samo ministra Krajine, a zbog toga što, kako je obrazložio Budimir, Krajina nije reagirao na njegov zahtjev da se isplate naknade dijelu braniteljske populacije krajem prošlog mjeseca.

„Ministar financija Vlade FBiH, temeljem Zakona o izvršenju proračuna FBiH odgovoran je za izvršenje proračuna FBiH i kao takav najodgovorniji za nezakonito postupanje prema korisnicima prava, naknada braniteljske populacije kojima je uskraćena naknada za obiteljske invalidnine i invalidnine u općinama Ljubuški, Grude, Posušje i Orašje a koji su na taj način uskraćeni za prava koja im temeljem važećih zakonskih propisa pripadaju", objasnio je Budimir.

U svom obrazloženju za razrješenje Krajine, Budimir je Kazao da je ovakav odnos neprimjeren prema "populaciji koja je ugradila najveći doprinos u odbrani i stvaranju države BiH“.

Budimirovom odlukom o smjeni Krajine, upozorio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, politička kriza u Federaciji BiH bit će dodatno usložnjena.

Nikšić je priopćio kako Živko Budimir "nastavlja s pokušajima da dodatno blokira i zakomplikuje političke procese u Federaciji BiH, što čini već gotovo dvije godine".

"Budimir duže vremena ucjenjuje pojedine ministre u Vladi FBiH, što sam već javno iznosio, prijeteći da će ih smijeniti ukoliko ne pristanu na njegove zahtjeve i diktat, a sve na osnovu zahtjeva za smjenu osam ministara koji sam podnio još u decembru 2012. godine, a koji je tad odbio, zaustavljajući na taj način rekonstrukciju Vlade FBiH", konstatirao je Nikšić u priopćenju za javnost.

Očito je, naveo je Nikšić, "kako ministar Krajina nije popustio pred njegovim ucjenama zbog čega je upravo od njega odlučio početi s realiziranjem svojih prijetnji".

"Neću dozvoliti da zbog ove bahatosti Budimira dođu u pitanje isplate penzija, invalidnina, poticaja, plaća i svih drugih davanja iz budžeta FBiH, što je u stvari njegov krajnji cilj, a što se može dogoditi ukoliko FBiH ne bude imala ministra finansija koji je, prema Zakonu o izvršenju budžeta, jedan od potpisnika svih transfera iz Budžeta FBiH", poručio je premijer.
XS
SM
MD
LG