Dostupni linkovi

Oslobođen sudanski premijer


Protesti građana u sudanskoj prestonici Kartumu protiv vojnog puča
Protesti građana u sudanskoj prestonici Kartumu protiv vojnog puča

Smenjeni premijer Sudana Abdalah Hamdok i njegova supruga su oslobođeni u utorak veče i stigli su u svoju kuću u luksuznom naselju u Kartumu, saopštili su tamošnji zvaničnici.

Oni su uhapšeni u ponedeljak ujutro kada je vojska proglasila vanredno stanje i general Abdel-Fatah Burhan preuzeo vlast u državi.

Vojni zvaničnik je rekao da je Hamdokova kuća pod "jakim obezbeđenjem".

Međunarodna zajednica je osudila vojni puč i pozvala na hitno oslobađanje premijera i drugih vladinih zvaničnika.

Burhan je ranije danas izjavio da je uhapsio premijera zbog njegove lične bezbednosti i da će ga verovatno uskoro osloboditi, ali je upozorio da bi ostali članovi zbačene vlade mogli da se suoče sa suđenjem zbog uličnih protesta koji su izbili nakon puča.

Vojni udar je izveden tek nešto više od dve godine posle delikatnog aranžmana o podeli vlasti između vojske i civila nakon što je vojska zbacila usred ogromnih uličnih protesta u aprilu 2019. dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira.

To je izazvalo strahove za sudbinu Abdale Hamdoka, ali vrhovni sudanski general Abdel Fatah al-Burhan rekao je da je premijer „kod moje kuće... dobrog zdravlja“ i da će moći da se vrati u svoj dom „kada kriza prođe”.

„Da, hapsili smo ministre i političare, ali ne sve“, rekao je Burhan na konferenciji za novinare.

Njegovi komentari sugerišu da Hamdok nije među uhapšenima, ali je ubrzo nakon toga Ministarstvo informisanja, koje je i dalje lojalno premijeru, prenelo saopštenje iz njegovog kabineta u kojem se traži da momentalno bude pušten na slobodu.

Nekoliko minuta nakon žalbe Ministarstva za informisanje, dok je Savet bezbednosti održao hitan sastanak o sudanskom puču, generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da Hamdok „mora odmah da bude pušten“, u saopštenju kojim se pridružuje globalnoj osudi vojnog puča od ponedeljka.

"Ne vojnoj vladavini", "Revolucija će se nastaviti" i "Povratak u prošlost nije opcija", uzvikivali su demonstranti u Sudanu, dan nakon što su oružane snage preuzele vlast i navodno ubile najmanje četiri osobe.

Burhanovo proglašenje vanrednog stanja i raspuštanje vlade izazvalo je trenutnu međunarodnu reakciju.

Sjedinjene Države, ključni pobornik tranzicije u Sudanu, oštro su osudile akcije vojske i suspendovale stotine miliona dolara pomoći.

Sudan rizikuje da se „vrati u period izolacije od ostatka sveta, bez međunarodne finansijske i razvojne pomoć“ koja mu je preko potrebna, rekao je Aleks de Val (Alex de Waal), izvršni direktor Fondacije za svetski mir.

Hamdokova vlada je ranije ove godine izdejstvovala optisivanje međunarodnog duga, nakon što su SAD ukinule odrednicu Sudana kao državnog sponzora terorizma.

Objavljujući vanredno stanje u ponedeljak, Burhan je rekao da je vojska preduzela akciju "da koriguje kurs revolucije".

Međutim, 12 sudanskih ambasadora je odbilo da priznaju nove vlasti.

Oni su svoje diplomatske misije proglasili "ambasadama sudanskog naroda i njegove revolucije", navodi Ministarstvo za informisanje.

Uprkos smrtonosnom nasilju prethodnog dana, demonstranti su tokom noći i utorka ostali na ulicama Kartuma.

Prodavnice širom prestonice zatvorene su nakon poziva na kampanju građanske neposlušnosti.

„Otići ćemo tek kada se obnovi civilna vlada“, rekao je 32-godišnji demonstrant Hišam al-Amin.

Bio je to najnoviji državni udar u jednoj od najnerazvijenijih zemalja sveta, koja je od nezavisnosti 1956. doživela samo retke demokratske uzlete.

Analitičari kažu da generali pokušavaju da zadrže svoju istorijsku kontrolu.

Američki državni sekretar Antoni Blinken izrazio je zabrinutost zbog upotrebe bojeve municije protiv demonstranata.

Trojka koja je bila uključene u posredovanje u sudanskim sukobima -- SAD, UK i Norveška -- saopštila je da "akcije vojske predstavljaju izdaju revolucije".

Evropska unija, Afrička unija i Arapska liga takođe su izrazile zabrinutost.

Bašir, koji je tri decenije vladao Sudanom čvrstom rukom, nalazi se u zatvoru u Kartumu nakon osude za korupciju.

Istovremeno ga Međunarodni krivični sud ga traži po optužbi za genocid zbog građanskog rata u Darfuru.

Sporazumom o podeli vlasti iz 2019. nakon njegovog pada Sudanom je vladao Suvereni savet civilnih i vojnih predstavnika koji su imali zadatak da nadgledaju prelazak na punu civilnu vladu.

Poslednjih nedelja, pukotine u rukovodstvu su narasle.

Danima pre puča, dve frakcije civilnog pokreta koje su predvodile demonstracije protiv Bašira, iskazivale su oprečne stavove.

Tenzije su dugo tinjale unutar tog pokreta, poznatog kao Snage za slobodu i promene, ali su se podele produbile nakon, kako je vlada saopštila, neuspelog puča 21. septembra ove godine.

Burhan je odbacio kao "klevetu" sugestije da je vojska umešana u taj manevar.

Mejnstrim FFC apelovao je u ponedeljak na kampanju „građanske neposlušnosti“ širom zemlje.

Analitičari su izrazili zabrinutost da bi otpor puču mogao biti brutalno ugušen.

XS
SM
MD
LG