Dostupni linkovi

Nastavljeni sukobi u Sudanu, više od stotinu poginulih


Sudanska vojska lojalna vlastima zemlje u Luci Sudana na Crvenom moru, 16. april 2023.
Sudanska vojska lojalna vlastima zemlje u Luci Sudana na Crvenom moru, 16. april 2023.

Dok napolju odjekuju eksplozije i pucnjava, Sudanci u glavnom gradu Kartumu i drugim mestima ostaju u svojim domovima dok se vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) generala Mohameda Hamdanea Dagla bore na ulicama za kontrolu nad zemljom.

Najmanje 185 ljudi je ubijeno, a preko 1.800 ranjeno od izbijanja borbi, rekao je novinarima izaslanik Ujedinjenih nacija Volker Pertes.

Dve strane koriste tenkove, artiljeriju i drugo teško naoružanje u gusto naseljenim područjima.

Broj nastradalih bi mogalo biti mnogo veći jer na ulicama oko centralnog Kartuma ima mnogo tela do kojih niko ne može da dođe zbog sukoba, javlja agencija Asočijejted pres (AP).

Nema zvaničnih informacija o tome koliko je civila ili boraca ubijeno. Ljekarski sindikat je ranije naveo da je broj smrtnih slučajeva među civilima iznosio 97.

Daglo je pozvao međunarodnu zajednicu da interveniše.

On je u poruci na Twitteru pozvao na akciju zbog "zločina" svog protivnika, vojnog vođe generala Abdela Fataha el Burhana. Daglo tvrdi da se njegove trupe bore protiv "radikalnih islamista".

Šef sudanske vojske Abdel Fatah el Burhan (lijevo) i general Snaga za brzu podršku Mohamed Hamdan Daglo
Šef sudanske vojske Abdel Fatah el Burhan (lijevo) i general Snaga za brzu podršku Mohamed Hamdan Daglo

"Borimo se za narod Sudana da osigura demokratski napredak, za kojim su tako dugo čeznuli", naveo je Daglo.

Ljekari su upozorili da je situacija u bolnicama u glavnom gradu Kartumu izuzetno teška te da zbog sukoba medicinski radnici teško dolaze do ranjenih.

Prema navodima sindikata ljekara, do sada je smrtno stradalo gotovo 100 ljudi, a ranjeno više od 1.000.

Stanovnici Kartumu na ulicama dok borbe ne prestaju, 16. april
Stanovnici Kartumu na ulicama dok borbe ne prestaju, 16. april

Napadnut ambasador EU, Washington i London pozvali na trenutni prekid vatre

Ambasador Evropske unije u Kartumu napadnut je u ponedeljak u svojoj kući u Kartumu, rekao je visoki diplomata bloka Žozep Borel (Josep Borrell).

"Pre nekoliko sati, ambasador EU u Sudanu je napadnut u svojoj rezidenciji", napisao je Borelj na Tviteru, ne navodeći bilo kakve povrede izaslanika.

"Bezbednost osoblja je primarna odgovornost sudanskih vlasti i obaveza prema međunarodnom pravu“, dodao je on.

Bijela kuća je u ponedjeljak pozvala na hitan prekid borbi i rekla da su američki zvaničnici u kontaktu sa vojnim liderima.

"Žalimo zbog eskalacije nasilja u Kartumu i drugde u Sudanu. Pozivamo na hitan bezuslovan prekid vatre između sudanskih oružanih snaga (SAF) i snaga za brzu podršku (RSF)", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Šefovi američke i britanske diplomatije na sastanku Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) u Japanu pozvali su u ponedjeljak na trenutni prekid nasilja u Sudanu.

"Svi naši partneri snažno vjeruju u potrebu za trenutnim prekidom vatre i nastavkom pregovora", rekao je američki državni sekretar Anthony Blinken nakon sastanka sa britanskim ministrom vanjskih poslova, Jamesom Cleverlyjem.

Borbe koje su izbile u subotu između vojnih jedinica lojalnih generalu Abdelu Fatahu el Burhanu i Snaga za brzu podršku (RSF), predvođenih generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, prve su otkako su udružili snage u zbacivanju sa vlasti diktatora Omara Hasana el Bašira 2019. godine.

Otkako je El Bašir svrgnut Sudanom upravlja Vijeće generala.

Snage za brzu podršku i sudanska vojska takmiče se za vlast dok političke frakcije pregovaraju o formiranju prelazne vlade nakon vojnog udara 2021. godine.

Nasilje je izbilo 15. aprila nakon višednevnih tenzija oko mape puta za prelazak zemlje na civilnu vlast.

Jedna od glavnih prepreka su planovi da se RSF sa 100.000 vojnika uključi u vojsku i pitanje ko bi onda vodio nove snage.

Snage za brzu podršku koje čine pripadnici milicije Džandžavida, optužene su za zločine tokom dugog rata započetog 2003. u Darfuru, na zapadu Sudana, a optužene su i za umiješanost u gušenje pobune protiv Omara el Bašira.

Vojska je navela kako neće pregovarati sa Snagama za brzu podršku osim ako se ne raspuste.

Nastavak konfrontacije mogao bi gurnuti Sudan u sukob širih razmjera dok se zemlja bori s ekonomskim slomom i plemenskim nasiljem.

XS
SM
MD
LG