Dostupni linkovi

Vojska i paravojne jedinice u Sudanu u sukobu za moć


Pripadnici vojske raspoređeni su u Kartumu usred prijavljenih sukoba u gradu, 15. travnja 2023.
Pripadnici vojske raspoređeni su u Kartumu usred prijavljenih sukoba u gradu, 15. travnja 2023.

Borba za vlast između sudanske vojske i zloglasnih paravojnih snaga u toj zemlji, potresla je u subotu, 15. aprila, glavni grad Kartum, a potvrđeno je da su najmanje tri civila ubijena.

U sudanskom glavnom gradu Kartumu od subote ujutro odjekuju eksplozije, nakon nekoliko dana napetosti između snaga pobunjenika i vojske te države.

Do sukoba je došlo nakon napetosti oko predloženog prijelaza na civilnu vlast.

Vojska Sudana tvrdi da njeni avioni gađaju protivničke baze, pod kontrolom pravojnih jedinica Snaga za brzu potporu (RSF).

Obje strane ističu da kontroliraju aerodrom i druga ključna mjesta, a borbe su zabilježene i u drugim dijelovima zemlje, uključujući gradove u regiji Darfur.

Liječnički sidnikat saopćio je da su poginula najmanje tri civila u sukobima između vojske i RSF-a.

Zračni napadi

Borbeni avioni sudanske vojske bombardirali su pojedine lokalitete u glavnom gradu Kartumu, u kojima su se sukobile vojska i paravojne jedinice.

Avioni su letjeli nisko oko pola sata u blizini lokacija kao što su aerodrom, predsjednička palata i Generalštab, gdje se vode žestoki sukobi.

Paravojne jedinice, stacionirane na različitim lokacijama u Kartumu, uzvratile su protuvionskim oružjem.

Paravojni RSF objavio je u subotu da je preuzeo kontrolu nad predsjedničkom palačom, rezidencijom načelnika vojske i međunarodnim aerodromom u Kartumu, u očiglednom pokušaju državnog udara u trenutku kada su izbili sukobi s vojskom.

Istovremeno, general Abdel Fattah al-Burhan, čelnik zemlje i šef vojske, demantirao je te tvrdnje, ustvrdivši da njegove snage imaju kontrolu.

Pucnjava se mogla čuti u nekoliko dijelova Kartuma, a očevici izvještavaju o pucnjavi i u susjednim gradovima.

Vojska tvrdi da je RSF pokušao napasti trupe na nekoliko položaja, što je izazvalo strah od izbijanja šireg sukoba u zemlji.

Vojska raspoređena u Kartumu
Vojska raspoređena u Kartumu

Avion koji se pripremao poletjeti iz Sudana za Saudijsku Arabiju našao se u subotu pod paljbom dok su trajale borbe u Kartomu, saopćila je avionska kompanija Saudijske Arabije.

Airbus A330 koji je krenuo prema Saudijskoj Arabiji "našao se pod puščanom paljbom" uoči planiranog polijetanja u Rijad, kaže se u saopćenju.

"U međuvremenu se avion koji je letio iznad Sudana vratio, a svi drugi letovi iz Sudana, i prema njemu su, obustavljeni kako bi se sačuvala sigurnost putnika i posade", kaže se u saopćenju.

Čad zatvorio granicu

U međuvremenu, srednjoafrička država Čad zatvorila je istočnu granicu sa Sudanom, izvještava Reuters.

"Čad apelira na regionalnu i međunarodnu zajednicu kao i na sve prijateljske zemlje da daju prioritet povratku mira", saopćila je vlada te zemlje.

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozvali su na trenutni prekid borbi.

Analitičari procjenjuju da jedinice RSF ima 100.000 ljudi pod oružjem.

Generali upravljaju zemljom putem onoga što se zove Suvereno vijeće nakon državnog udara u listopadu 2021.

RSF je pod zapovjedništvom potpredsjednika vijeća generala Mohameda Hamdana Dagala. Vojsku, u međuvremenu, vodi general Abdel Fattah al-Burhan, koji je na čelu Suverenog vijeća.

Predloženi prelazak na civilnu vladu nije se složio s rasporedom integracije RSF-a u nacionalnu vojsku. RSF je to htio odgoditi za deset godina, ali je vojska rekla da bi se to trebalo dogoditi za dvije godine.

Sukob između ove dvije strane može dovesti do dugotrajnih okršaja diljem ove velike zemlje, koja se već suočava s ekonomskim slomom i rasplamsavanjem plemenskog nasilja, ocjenjuje Reuters.

XS
SM
MD
LG