Dostupni linkovi

Raspala se stranka bivšeg sudanskog predsjednika


Slavlje Sudanaca nakon svrgavanja Omara al-Bashira
Slavlje Sudanaca nakon svrgavanja Omara al-Bashira

U Sudanu je usvojen zakon kojim se raspušta stranka svrgnutog bivšeg predsjednika Omara al-Bashira.

Bashir je preuzeo vlast tokom državnog udara 1989. i vladao je skoro tri decenije, sve dok ga vojska nije skinula sa vlasti u aprilu ove godine.

Prelazne vlasti zemlje također su ukinule zakon o javnom redu koji je korišten za nadzor ponašanja žena, javlja BBC.

Obje mjere su reakcija na ključne zahtjeve protesta koji ima za cilj uklanjanje Al-Bashirovog režima.

Sudan trenutno predvodi zajedničko vojno i civilno vijeće, kao i kabinet pod civilnim vodstvom na čelu s premijerom Abdallom Hamdokom.

Raspuštanje stranke Nacionalnog kongresa (NCP) znači da vlasti mogu oduzeti imovinu stranke. Dekretom je potvrđeno da će biti formiran odbor koji će to raditi.

Hamdok je tweetao da mogu "vratiti ukradeno bogatstvo naroda Sudana".

U dekretu se također navodi da "nijedan od simbola režima ili stranke neće biti dozvoljen ni u jednoj političkoj aktivnosti 10 godina".

Historijski trenutak

Glasnogovornica Udruženja profesionalaca Sudana, protestne grupe koja je svrgla Al-Bashira, rekla je za BBC da je ovo "historijski trenutak".

"Ovo je trenutak olakšanja, jer je svaka osoba u Sudanu na ovaj ili onaj način pogođena ovim režimom u negativnom smislu", navela je glasnogovornica Samahir Mubarak.

Ukinut je i kontroverzni zakon o javnom redu koji je ozbiljno ograničio prava žena u Sudanu.

Aktivisti su naveli da su pod represivnim regulativama, zasnovanim na posebno oštrim tumačenjima islamskog zakona, ili šerijata, žene pritvarane zbog prisustva privatnim zabavama ili nošenja pantalona.

Aktivisti za ljudska prava kažu da je svake godine hiljade žena uhapšeno i išibano zbog nepristojnosti, kao i da se zakon primjenjivao proizvoljno.

Premijer Hamdok u tweetu je napisao: "Zakoni javnog reda i javnog morala bili su alat za eksploataciju, ponižavanja, kršenja prava građana i kršenja dostojanstva naroda".

Inače, u Sudanu je 25. novembra, prvi put u nekoliko decenija održan prvi marš na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Žene su bile na čelu pokreta koji je srušio Al-Bashira.

Manjak hrane i goriva pokrenuo je proteste u decembru prošle godine protiv Omara Al-Bashira, koga je vojska skinula sa vlasti u aprilu ove godine.

Nekoliko mjeseci kasnije, sudanska vojska i demonstranti svečano su potpisali konačni sporazum o podjeli vlasti. Tada je uspostavljeno zajedničko vojno i civilno vijeće koje će vladati nešto više od tri godine do održavanja izbora.

Osim toga, sud u Kartumu optužio je, krajem augusta, bivšeg sudanskog predsjednika za ilegalno posjedovanje i korištenje stranih novčanih sredstava.

"Vlasti su zaplijenile 6,9 miliona eura, 351.770 dolara i 5,7 miliona sudanskih funti u Al-Bashirovoj kući, sredstva koja su ilegalno stečena i korištena", rekao je tada sudija Al Adik Abdelrahman.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG