Dostupni linkovi

Sudanski general položio zakletvu kao lider novog Suverenog saveta


Abdel Fatah al-Burhan
Abdel Fatah al-Burhan

Sudanski general Abdel-Fatah Burhan je položio zakletvu kao lider novog vojno-civilnog tela formiranog da upravlja Sudanom tokom trogodišnjeg tranzicionog perioda do održavanja izbora, prenosi AP.

Burhan će 21 mesec biti na čelu novoformiranog Suverenog saveta, koji će potom, 18 meseci, voditi civilni lider izabran od prodemokratskog pokreta.

Vojska i prodemokratski pokret u utorak (21. avgust) su saopštili da su formirali Suvereni savet sa 11 članova koji će vladati Sudanom 39 meseci, do održavanja izbora.

Suvereni savet je formiran posle više od četiri meseca teških pregovora vladajućeg vojnog saveta i prodemokratskog pokreta, započetih pošto je vojska u aprilu zbacila s vlasti dugogodišnjeg auokratskog predsednika Omara al-Bašira.

Formiranje Suverenog saveta dogovoreno je sporazumom vojnih vlasti i demonstranata, posle pritiska SAD-a i njihovih arapskih saveznika, zabrinutih da bi kriza u Sudanu mogla da preraste u građanski rat.

Burhan (59) je bio na čelu do sada vladajućeg vojno saveta koji je preuzeo vlast u zemlji posle zbacivanja Al-Bašira, u vreme višemesečnih demonstracija protiv njegove tridesetogodišnje vladavine.

U Suverenom savetu je pet vojnika i pet civila delegiranih od Snaga za proglašenje slobode i promenu, koje predstavljaju demonstrante, dok su 11. člana - sudiju koptskog hrišćanina imenovale obe strane.

XS
SM
MD
LG