Dostupni linkovi

Masovni protesti u Sudanu protiv mogućnosti vojne vlasti


Protesti u Sudanu, 21. oktobar 2021.
Protesti u Sudanu, 21. oktobar 2021.

Hiljade ljudi izašlo je 21. oktobra na ulice glavnog grada Sudana Kartuma i drugih gradova tražeći odbacivanje vojne vlasti i poptpuno civilnu vladu pošto se kriza u toj zemlji produbila.

Vojska u Sudanu deli vlast sa civilnim predstavnicima u prelaznoj vlasti od 2019. godine kada je smenjen predsednik Omar al-Bašir.

Odnos između vojnih generala i sudanskih prodemokratskih grupa pogoršao se poslednjih nedelja oko pitanja budućnosti zemlje.

Koalicija pobunjeničkih grupa i političkih partija udružila se sa vojskom, koja je optužila civilne stranke za loše upravljanje i monopolizaciju vlasti, i nastoje da raspuste vladu.

Civilni lideri kažu da bi ovo predstavljalo prevrat, te da vojska ima za cilj da uspostavi vladu koju može da kontroliše.

Novinari agencije Reuters javili su da se broj učesnika na demonstracijama kreće u stotinama hiljada.

U gradu Omdurmanu, demonstranti su dočekani jakim suzavcem kako bi bili sprečeni da pređu most koji vodi ka centru Kartuma, preneo je Reuters izjave učesnika.

Puno dima moglo se videti po gradu dok su demonstranti palili gume i mahali sudanskim zastavama.

Mnoga preduzeća u centralnom Kartumu bila su zatvorena u očekivanju protesta, a na ulicama je bilo jako prisustvo policije.

Vojska navodi da je posvećena demokratskoj tranziciji i izborima krajem 2023. godine.

Premijer Abdalla Hamdok, koji vodi vladu prema vojno-civilnom sporazumu, rekao je da razgovara sa svim stranama kako bi se pronašlo rešenje za krizu.

"Ohrabrujemo demonstrante da budu miroljubivi i podsećamo ih na snažnu podršku SAD demokratskoj tranziciji Sudana", saopštila je na Twitteru ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG